23948sdkhjf

EU: 164 industrier med gratis CO2-kvoter

EU-Kommissionen har udarbejdet en liste over 164 industrier, der grundet konkurrenceforhold skal have deres CO2-kvoter kvit og frit de næste fem år. Det gavner ikke EU, lyder det fra Concito, Danmarks grønne tænketank.
En kulmine, et vinslot og en cykelfabrik er blot nogle af de industrier, der skal have deres CO2-kvoter gratis, hvis det står til EU-Kommissionen. Det skriver DR.

Der er netop udarbejdet en liste over de 164 industrier for hvem forslaget om gratis CO2-kvoter gør sig gældende. Listen er netop blevet godkendt af Europa-parlamentets miljø-komite, og det er sandsynligt at hele Parlamentet godkender listen.

Formanden for Danmarks grønne tænketank Concito, Martin Lidegaard er skuffet over forslaget.
- Det ser ikke kønt ud, at EU beder USA og Kina om at tage sig sammen for at nå frem til en klimaaftale - når EU samtidigt udvander sit eget CO2 kvotesystem, siger Martin Lidegaard.

Årsagen til at man vil udstede de gratis CO2-kvoter er, at betalingen for kvoterne ikke skal belaste økonomien i virksomheder, der er i hård konkurrence i forvejen – og som kunne vælge at flytte produktionen til lande, hvor det ikke koster helt så meget at forurene.

Klimaordfører Anne Grethe Holmsgaard fra SF synes, det er i orden at tage hensyn, men at 164 industrier er lige i overkanten.
- Man har taget revl og krat med. Listen er uanstændigt lang. Der burde ikke være så mange, der skal fritages for at købe deres CO2-kvoter, siger Anne Grethe Holmsgaard. Hvis klimatopmødet i København ender med en international aftale, er EU villig til at stryge listen, siger hun til DR.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093