23948sdkhjf

Energistyrelsen: Dansk Energis udtalelser skader energispare- indsatsen

Det er ikke ligegyldigt om danskerne sparer på strømmen. Det gavner både klima og forsyningssikkerhed og er helt afgørende, hvis vi skal frigøre os for brug af fossile brændsler.
- Hvis vi skal tro direktør Lars Aagaard, Dansk Energi, er det helt ligegyldigt for miljøet, når danskerne sparer på strømmen. For resultatet bliver ikke mindre CO2-udledning, men bare lidt billigere kvoter på EU’s kvotemarked. Det samme gælder ifølge Dansk Energi også indsatsen i de bygninger, der får fjernvarme. Brug løs, synes det nye budskab at være fra energiselskabernes brancheforening. Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Men dermed er Dansk Energi på kollisionskurs med den Energispareaftale, som Dansk Energi sammen med gasselskaberne og Oliebranchens Fællesråd indgik med energiministeren 22. august 2006 om energispareindsatsen, og som nu afløses af en ny aftale for de kommende år. Energiselskaberne – og herunder altså også Dansk Energis medlemmer - skal sørge for, at deres energikunder sparer på energien. Frem mod 2010 øges energiselskabernes forpligtigelser fra i dag 2,95 PJ til 5,4 PJ årligt eller knap 1 pct. af Danmarks endelige energiforbrug. Energiselskaberne bruger millioner af kroner på at realisere energibesparelser hos forbrugerne. Den indsats bør Dansk Energi loyalt bakke op om i stedet for at udsende modsigende brug-løs-råd til forbrugerne. Det er ikke hjælpsomt i forhold til medlemmernes indsats for at leve op til den indgåede aftale.

Det er rigtigt, at kvoteordningen er et centralt virkemiddel til at nå vores klimamål. Kvoterne er udmeldt til elproducenter og store energiforbrugende virksomheder i perioden 2008-2012, så ud fra en snæver betragtning vil elbesparelser ikke her og nu reducere Danmarks CO2-udledning. Men forbrugernes besparelser på elektricitet gør det muligt at stramme kvoterne endnu mere i fremtiden, så CO2-udledningen sænkes.

Og kvoteregulering eller ej: Danmarks CO2-udledning begrænses kun, hvis vi faktisk reducerer forbruget af olie, gas og kul gennem besparelser og effektiviseringer eller producerer en større del af energien ved hjælp af vedvarende energi eller andre teknologier med et lavere CO2-indhold.

Energipolitikken herhjemme og i EU handler ikke kun om at opfylde Kyoto-aftalen fra 1997 og reducere CO2-udledningen. Det handler også om, at Danmark kan opretholde en høj selvforsyning med energi i fremtiden efterhånden som olie- og gasressourcerne tømmes. Et lavere energiforbrug betyder, at en større andel af energiforbruget dækkes af vedvarende energikilder. Derfor skal energieffektiviteten forbedres med 20 pct. i EU-landene inden 2020. Og derfor var der i sidste års Energiaftale enighed om, at de årlige energibesparelser skulle øges til 1,5 pct. af det endelige energiforbrug, mens bruttoenergiforbruget i 2011 skal være 2 pct. lavere end i 2006. I 2020 skal energiforbruget være 4 pct. lavere. Energibesparelser, herunder også elbesparelser, er helt afgørende, når vi skal realisere målsætningen om at Danmark skal være helt uafhængig af fossile brændsler.

Det Internationale Energiagentur har i deres netop offentliggjorte World Energy Outlook 2009 dokumenteret, at kraftige forbedringer af energieffektiviteten er en klar forudsætning for at indfri målet om at begrænse koncentrationen af CO2 til et niveau, der holder stigningen i den globale temperatur under 2 grader. Over halvdelen af de globale reduktioner skal ifølge IEA hentes via energibesparelser. Det er nemlig den mest omkostningseffektive måde at nå målene på.

Energistyrelsen håber, at Dansk Energi loyalt vil leve op til de aftaler, der er indgået og blive ved med at være en aktiv medspiller i bestræbelserne på at gøre energiforsyningen mere miljøvenlig og effektivisere forbruget. Det er der brug for.

Læs Dansk Energis svar på tiltalen i artiklen: Dansk Energi: Svar til Energistyrelsen her på portalen.

Kilde: Energistyrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11