23948sdkhjf

Klar besked på klimatopmøde i Middelfart

Klar besked: På med vanten! Sådan lød bidraget til den globale klimadebat fra de 50 kloge hoveder, der i går var samlet på Fiberline Composites A/S i Middelfart, da Klimakommisionen afholdt det 9. af 10 lokale klimatopmøder. Ideerne var mange og nyskabende og beskeden var klar: Erhvervet er klar med teknologien til at kickstarte udviklingen i klima- og energiløsninger – så ”på med vanten” til politikerne til det kommende COP 15 klimatopmøde i København.
Der var nok at tage med hjem for de to medlemmer af Klimakommisionen, som 21. oktober gæstede Middelfart for at få svar på det ambitiøse spørgsmål: Hvordan bliver Danmark fuldstændig uafhængig af kul, olie og gas?

Efter gruppearbejde på kryds og tværs nåede eksperterne fra kommune, industri og organisationer frem til en række handlinger, som er lige til at gå i gang med, og nogle regler, som workshoppen beder politikerne forenkle.

Højt fagligt niveau og mange nye ideer
Klimakommisionen har valgt at besøge kommuner som i forvejen er i gang med initiativer på klima- og energiområdet.
- Vi kunne mærke, at her gjorde det en forskel, at vi kom. Selvom spørgsmålet om at gøre Danmark helt uafhængig af kul, gas og olie er meget ambitiøst, så greb deltagerne i Middelfart hurtigt bolden og arbejdede helt konkret på ’hvordan’. Folk var utroligt kompetente og engagerede og gode til helt konkret og med faglig viden at definere de barrierer, der står i vejen for udviklingen og som Klimakommissionen kan arbejde på at fjerne, udtaler Lars Georg Jensen, souschef i Klimakommissionens sekretariat.

Og der kom også mange nye ideer på bordet. Borgmester Steen Dahlstrøm, bed særligt mærke i en af dem:
- Det blev foreslået, at en af måderne til at fremme udviklingen og fjerne konkrete barrierer for initiativer kunne være at udnævne såkaldte ”grønne frikommuner”, der får særlige beføjelser til at arbejde med konkrete projekter på klima- og energiområdet. Her vil Middelfart Kommune være en oplagt kandidat, fordi vi netop har viden, innovativt erhverv på området og bevidste borgere, der bakker op om initiativerne. Energien og engagementet på mødet i dag er et godt udtryk for, at her i Middelfart – den grønne vækstkommune sætter vi handling bag ordene, udtaler en tilfreds borgmester Steen Dahlstrøm.

Andre gode ideer var en hurtig betjening af klimaspørgsmål fx ved en ”quick-kasse” i borgerservice eller at ændre ejendomsbeskatningen til en CO2-beskatning, så boligejere med lav CO2-udledning bliver belønnet på skatteopkrævningen.

- Også bedre isolering af boligerne er et vigtigt område. Det skal kunne betales sig at investere i at isolere og efterisolere og myndighederne skal gå foran med det offentlige byggeri. Budskabet fra erhvervslivet til landspolitikerne er: På med vanten – vi har alle teknologierne klar, lad os bruge dem, sådan lød direktør og fabrikant Henrik Thornings opfordring til aftenens gæster.

En kulisse, der passede
Fiberline Composites A/S udgjorde med deres meget unikke lokaler i Middelfart en passende kulisse for arrangementet. Fabrikken på Barmstedt Allé er opført i 2006 og er et lav energiklassebyggeri. De producerer profiler til blandt andet vinduer, vindmøller og bærende konstruktioner, produkter der på flere måder kan bidrage til løsning af den globale klimaudfordring.

Kilde: Middelfart Kommune

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078