23948sdkhjf

IEA: Reduktion af CO2 udfordres af etablering af kulkraftværker

Det internationale Energi Agentur (IEA) har offentliggjort to rapporter, der fokuserer på strategier for den næste industrielle revolution og kraftværksindustriens udfordringer. Den konstante etablering af kulfyrede kraftværker i udviklingslandene gør en mere klimavenling retning svær. Der advares mod et kraftigt boom i udledningen af drivhusgasser fra industrien og kraftværker.
Den adm. direktør for Det Internationale Energi Agentur (IEA) Nobuo Tanaka mener, at det vil kræve en industriel revolution at halvere den globale udledning af CO2 i 2050. IEA kalkulerer med, at det globale energiforbrug vil mere end fordobles i perioden frem til 2050, hvilket gør det svært samtidig at reducere udledningen af CO2. Derfor er det nødvendigt at investere i nye teknologier, såsom lagring af CO2 i undergrunden, for at nå det ambitiøse mål.

Nobuo Tanaka anser problemet som værende størst i kraftværksindustrien, da den globale elproduktion overvejende sker og vil ske på basis af fossile brændstoffer. Kraftværksindustrien står ifølge IEA for 41% af verdens energirelaterede udledninger af CO2. Alene i Kina åbnes et nyt kulfyret kraftværk om ugen, hvilket gør det meget svært at lede udviklingen i en mere klimavenlig retning.

- Siden 1990 er CO2-udledningen fra kraftværker uden for OECD-landene steget med 90%, og vi forventer en fordobling inden 2030. Derfor er en kollektiv indsats nødvendig, fortæller Nobuo Tanaka til Jyllandsposten.

- Klimaforhandlerne må sætte el-sektoren højt på prioriteringslisten og opstille mekanismer, der støtter effektiviseringsbestræbelser i udviklingslandene. Disse kunne omfatte et marked for CO2-kvoter. Kun ved at sætte en pris på CO2-udledning kan man skabe incitamenter til at investere i de mest klimavenlige teknologier, herunder atomkraft og indfangning og lagring af CO2, slutter han.

Kilde: Jyllandsposten

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079