23948sdkhjf

Sommer-varmen skal lagres i undergrunden

En række nordjyske virksomheder vil forsøge sig med lagring af sommervarmen i undergrunden, for at anvende den igen til opvarmning af beboelse om vinteren. Forsøget har netop modtaget støtte fra Energistyrelsens EUPD-midler. Energirådgiver er tvilvsom over for projektet.
Et nordjysk samarbejde, støttet af Energistyrelsens EUPD-midler, er gået i gang med at undersøge, hvor stort varmetabet vil være, hvis man lagrer sommerens overskudsvarme fra solfangere 100 meter nede i undergrunden, for så at hente varmen op til overfladen igen om vinteren. Varmen skal i vinterhalvåret forsyne en del hustande med varme ved hjælp af varmepumper.

Projektgruppen, der består af Exportgruppen Helia i Hou, solfangerfabrikken Batec i Herfølge, varmepumpefabrikken DVI i Nibe, brøndborer K. Sørensen & Søn i Frederikshavn og brændeovnsfabrikekn Heta i Lemvig, skal blandt andet undersøge, hvor store besparelser man opnår ved lagring af sommervarmen. Samtidig skal det undersøges om varmepumpens virkningsgrad ved forøgelse af temperaturen på ti grader stiger fra 4 til 8.

Rådgiver hos Plan Energi civilingeniør Jan Erik Nielsen mener, at økonomien i forhold til nybyggede enfamiliehuse er tvivlsom.

- Hvis den samlede investering kan holdes under 200 000 kroner, husets varmeforbrug ligger over 20.000 kWh om året, og varmepumpens virkningsgrad er 8, burde det kunne løbe rundt, siger Jan Erik Nielsen, der ser tilbagebetalingstiden i forholdt til 13-15 års oliefyring. Han foreslår, at man afprøver konceptet i forbindelse med en fjernvarmecentral og ikke i forbindelse med nybyggede enfamiliehuse.

Kilde: Ingeniøren

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093