23948sdkhjf

Dansk ekspertise redder finsk solcelleprojekt

I foråret 2016 blev virksomheden Co2Pro i Ikast kontaktet af en finsk virksomhed, som havde vundet entreprisen på et projekt, hvor der skulle installeres solceller på taget af Universitetshospitalet i Kuopio i Finland.

I første omgang drejede finnernes forespørgsel sig bare om at finde de rigtige produkter til projektet.

- Vi kendte virksomheden. De er blandt Finlands førende inden for energioptimering ift. belysning, og vi vidste, at de står for god kvalitet og projekter til tiden. Derfor var det heller ikke svært for os at sige ja til et samarbejde, fortæller Henrik Kayerød Jochumsen fra Co2Pro.

Men det blev hurtigt til meget mere end bare et samarbejde.

Fra produkt til projekt
Installation af solceller er forholdsvist nyt i Finland, og markedet for solenergi er meget lille.

- Det viste sig hurtigt, at den finske virksomhed havde brug for sparring i forbindelse med etablering af solcelleanlægget, blandt andet med beregninger for vindlast. Det var oprindeligt planen, at de selv skulle stå for montagen, men måtte kapitulere, da de så mængden af materiale, der var blevet leveret, fortæller Henrik Kayerød Jochumsen og tilføjer:

- Vi har stået for projekteringen og koordineringen inden installationsstart. Vores danske samarbejdspartner FreeEnergy og en finsk elinstallatør har stået for den fysiske installation på tagfladerne. FreeEnergy endte med at have fire mand i Finland i to uger.

Sne & runde bygninger
Co2Pros kunde i Finland følte sig ikke bare udfordret på montagen. Der er nemlig en række specielle hensyn at tage, når skal etableres solcelleanlæg i Finland i almindelighed - og i dette projekt i særdeleshed.

- Paneler i Finland skal holde til enorme mængder sne. Hertil kom nogle ekstra udfordringer for netop dette projekt, fordi den ene af de tre bygninger, som skulle have solceller på taget, var nabobygning til hospitalets helikopterlandingsplads og overflyvning giver et ekstra tryk, fortæller Henrik Jochumsen.

- Projektet har været gennem vores tekniske afdeling for grundige statistiske beregninger. Her har vi stor ekspertise, og god sparringsmulighed bl.a. i samarbejde med vores svenske afdeling, som oftere har med sne-last at gøre. Desuden var hele projektet, forbi vores tyske montage-leverandør K2-systems for godkendelse. Som verdens 5. største producent har de stor erfaring.

Kort tidshorisont
Projektet havde en ganske kort tidshorisont, idet anlægget skulle idriftsættes inden en bestemt dato for at opnå godkendelse.

- Det gav selvfølgelig et øget behov for planlægning af detaljerne, især når det fysiske projekt befandt sig så langt væk, men ud over at transporten skulle planlægges på en anden måde og man skulle sikre sig, at der ikke opstod sproglige barrierer, har det i princippet været det samme, som et projekt, der ligger i nærområdet, fortæller Henrik Jochumsen og tilføjer:

- Fra vi kom på opgaven og til projektets slutdato gik der to måneder.

Anlægget i Finland består af 699 solpaneler af mærket Avantia, og det ventes at bidrage med 145.000 kWh om året til hospitalets strømforbrug. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125