23948sdkhjf

Den grønne fjernvarme fejres

Fjernvarmen hjælper både på Danmarks grønne omstilling og forsyningssikkerhed. Så der er al grund til at fejre den. Samtidig skal vi passe på ikke at ødelægge det, der gør fjernvarmen i Danmark unik.

Søndag den 5. februar fejrede fjernvarmeselskaber landet over Varmens Dag. Det fik mere end 200 borgere i Hvidovre til at møde op på det lokale varmeværk, i Esbjerg fik de besøg af flere end 1000 gæster, og i København var ikke mindre end 3000 besøgende med Hofor nede og se den underjordiske tunnel, der forsyner lejlighederne i København med fjernvarme.

I dag kan flere end 3,6 millioner danskere lune sig i fjernvarmen, der i stigende grad kommer fra vedvarende energi. Den seneste opgørelse viser, at hele 60 procent af den danske fjernvarme kommer fra grønne energikilder som sol, vind, geotermi, affald og bæredygtig biomasse som træflis og halm.

Især er det gået stærkt med udbygningen af solvarme. Og sidste år kunne vi fejre, at der er opført mere end 1 million m2 solvarme herhjemme. Det er en udvikling, vi forventer vil fortsætte, da det lykkedes Dansk Fjernvarme at få solvarme med på listen over teknologier, der kan bruges til at indfri energibesparelser. Det er godt for det danske klima og miljø, og det er godt for de danske arbejdspladser, da solvarme er en teknologi, der i vid udstrækning produceres af danske virksomheder.

Biomasse har trukket tungt læs
Fjernvarmen er også med til at sikre forsyningssikkerheden. For rigtig mange steder kommer varmen fra kraftvarmeværker, der sikrer, at Danmark også har strøm i kontakterne på en tåget og vindstille dag.

Og netop kraftvarmen har med sin omstilling fra kul til bæredygtig biomasse trukket det tunge læs i forhold til den grønne omstilling. I 2020 vil biomassen således have sparet klimaet for 7,4 mio. ton CO2 i forhold til 1990. Det svarer til en fjerdedel af Danmarks samlede CO2-reduktion.

De danske fjernvarmeselskaber er på rette vej og vil meget gerne fortsætte ud af den vej, hvor vi har sikret en høj forsyningssikkerhed til lave priser og med en stigende andel af vedvarende energi. Men i øjeblikket er den vej brolagt med politisk usikkerhed om, hvilke investeringsvilkår, fjernvarmeselskaberne i øjeblikket arbejder under, da vi fortsat ikke har set de endelige afgiftsanalyser. Analyser, der skal udgøre fundamentet for de politiske diskussioner, der forhåbentligt snart vil munde ud i en politisk enighed om, hvordan fremtidens rammevilkår ser ud for energisektoren. Hvordan vi sikrer bedre udnyttelse af den stigende mængde overskudsvarme, mere el i fjernvarmen, og hvilke løsninger, der skal træde i stedet for det grundbeløb, der udfases i 2018, skønt det politisk blev besluttet udfaset under forudsætning af, at elprisen henover de sidste 15 år steg, og det modsatte er tilfældet.

Og mens vi herhjemme sukker efter politiske beslutninger, sukker udlandet efter danske fjernvarmeløsninger.

For den danske fjernvarme er blevet en attraktion for udlandets energifolk. Hvert år kommer omkring 200 delegationer for at se den danske succes med fjernvarme. Det forstår vi godt. Og det, synes vi, er værd at værne om. Men det kræver, at selskaberne fortsat kan investere med åbne øjne og med vished for, hvilke vilkår, der gælder.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094