23948sdkhjf

Gigantisk gasfelt kan blive ny joker i Nordsø-forhandlinger

Mærsk igen i spil til Svane-feltet, Danmarks suverænt største gasfelt

Mens Finansministeriet og Mærsk ligger i højspændte forhandlinger om fremtidens skatteforhold i Nordsøen, arbejder Energistyrelsen med nye udbudsregler, der kan få Mærsk i budposition om Danmarks suverænt største gasfelt. Det skriver Finans.

Mærsk har truet med at lukke det såkaldte Tyra-felt, hvis regeringen ikke efterkommer koncernens opfordring til at indføre bedre økonomiske vilkår for olieselskaberne. Men Finans.dk kan nu afsløre, at det langt større Svane-felt kan blive en uventet joker for Mærsk i det nuværende slutspil om Nordsøen.

Energistyrelsen bekræfter således, at Svane-feltet skal genudbydes - muligvis allerede i år -, efter at Dong og to tyske selskaber i 2012 afleverede deres licens til feltet tilbage til den danske stat, fordi opgaven med at udvinde olie og gas viste sig at være for teknisk svær.

Kompromis åbner for Mærsk
Ifølge Finans’ oplysninger lå der så sent som sidste år en ansøgning fra Mærsk og Shell om at overtage licensen, men de to selskaber trak følehornene til sig, da Energistyrelsen helt usædvanligt krævede en ubegrænset moderselskabshæftelse

Nu åbner styrelsen imidlertid for at gå på kompromis med sit krav, og dermed synes vejen banet for, at Mærsk eller Shell igen atter kan komme i spil til Svane-feltet, som ifølge en tidligere udmelding fra Energistyrelsen kan rumme gas svarende til 25-30 års dansk forbrug.

- Vi er begyndt at analysere på spørgsmålet om sikkerhedsstillelse for at se, om vi kan finde en mere hensigtsmæssig praksis, siger Trine Fugmann, chef for Energistyrelsens Center for Energiressourcer til Finans.

Når arbejdet er færdigt, forventer Energitilsynet at kunne sende Svane-feltet i fornyet udbud i den såkaldte 8. udbudsrunde. Ifølge Finans' oplysninger er det sandsynligt, at det vil ske allerede i år.

Ekspert: Oplagt mulighed for Mærsk
Mærsk og Shell ønsker ikke at kommentere på tidligere bud eller interesse for Svane-feltet. Men ifølge Mærsk-analytiker Frans Høyer fra Jyske Bank ligner et nyt Mærsk-bud på Svane en oplagt mulighed.

- Hvis myndighederne fjerner eventuelle snubletråde, virker det som en oplagt mulighed for Mærsk at søge om koncession på Svane. Det kunne være med til at gøre Maersk Oil til en mere interessant aktie, når den engang skal børsnoteres, vurderer Frans Høyer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125