23948sdkhjf

Norsk vandkraft med kæmpe potentiale for danske virksomheder

Norge er en af verdens største vandkraftproducenter, og der er ambitiøse planer om at udvikle sektoren yderligere gennem renovering og udvidelse af eksisterende anlæg samt opførelse af nye. Det er lig med store muligheder for danske virksomheder. 

- Der er adskillige større projekter i gang. Ser vi på tallene taler de deres helt tydelige sprog idet 2,3 TWh nye anlæg skal opføres, mens der er 5 TWh, som har fået udbygningstilladelse, og yderligere 8,3 TWh er under behandling, siger senior eksportrådgiver Henrik Visby. 

At omfanget af investeringer er stort, ses ved at Statkraft alene planlægger renoveringsarbejder for 12 mia. nkr. frem til 2018. 

Hvad kan danskerne byde ind med?

Når de norske vandkraftværker skal udbygges og renoveres placeres op til 25 procent af entrepriserne hos udenlandske leverandører. De leverandører kunne for så vidt lige så godt være danske. 

Men hvad er det så, at et land som Danmark, der ikke lige frem svømmer over i vandkraftanlæg, kan byde ind med?

- Det vi oplever at norske samarbejdspartnere efterspørger, er virksomheder med kompetencer og erfaringer fra off-shore branchen, procesindustri og ingeniørkompetencer. Men vi mærker også en stigende interesse for dansk know-how indenfor nye felter hvor specielt nanoteknologi, sensorer og effektivisering gennem håndtering af Big Data er hotte områder, siger Henrik Visby. 

Også inden for forundersøgelser og analyser, projektering, produktion, montering, overfladebehandling, el-installation, automatisering og projektledelse efterspørger de norske virksomheder danske kompetencer. 

Og det er ikke bare ordrer i småtingsafdelingen, der er tale om. Et renoveringsprojekt af et vandkraftanlæg er en tidskrævende proces, og tager typisk 4 år at gennemføre. Det betyder at de danske virksomheder rent faktisk kan lande ordrer, der sikrer dem arbejde op til 4 år ud i fremtiden. 

2-dage med fokus på danske muligheder

For at skærpe opmærksomheden omkring det store potentiale, arrangerer Danmarks Ambassade i Oslo i samarbejde erhvervsklyngenetværket Water Valley i Drammen et to-dages arrangement med fokus på danske muligheder i Norge. 

Virksomhederne får en grundlæggende introduktion til det norske marked, både de juridiske og økonomiske aspekter af at være til stede i Norge, men også mulighed for at knytte kontakt til norske virksomheder indenfor branchen gennem 1-t-1 møder.

 Den første dag afholdes på ambassaden i Oslo, og dag to er i Drammen med deltagelse af bl.a. borgmesteren i Drammen og mange af erhvervsklyngenetværkets medlemsvirksomheder, hvilket giver danske virksomheder mulighed og adgang til at tale med potentielle samarbejdspartnere.

 Arrangenmentet løber af stabelen den 8. til den 9. februar 2017.

Tilmelding sker via Danmarks Ambassade i Oslo.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095