23948sdkhjf

Nu skal 400 kV højspændingskabler bygges som luftledninger

Nye retningslinjer for højspændingsnettet træder i kraft.

Regeringens nyligt indgåede aftale om afskaffelse af PSO-tariffen indeholder også en række andre punkter på energiområdet, bl.a. en tilpasning af retningslinjerne for, hvordan højspændingsnettet på transmissionsniveau i fremtiden skal udbygges.

De retningslinjer for udbygning af højspændingsnettet, Folketinget i 2008 vedtog, er nu tilpasset.

Det oplyser Energinet.dk på sin hjemmeside.

Fremover bygges nye 400 kV-forbindelser med luftledninger, mens nye forbindelser på 150/132 kV-niveau fortsat skal være kabler i jorden.

At nye 400 kV-højspændingsforbindelser bygges som luftledninger er en ændring i forhold til ”Retningslinjer for kabellægning og udbygning af transmissionsnettet”, som Folketinget besluttede i 2008. Her var der lagt op til, at nye 400 kV-forbindelser fremover skulle lægges som kabler i jorden, hvis det var teknisk muligt.

Luftledninger, nedgravning & genoptagelse af projekter

Med den nye politiske aftale fra torsdag 17. november 2016 om ”tilpasning af retningslinjer for kabellægning” slås bl.a. fast:

• at eksisterende 150/132 kV-luftledninger som udgangspunkt bevares.
• at nye 150/132 kV-forbindelser stadig skal graves ned som kabler i jorden.
• at tre udskudte 400 kV-forskønnelsesprojekter genoptages (Kongernes Nordsjælland, Årslev Engsø og Roskilde Fjord)
• at nye 400 kV-forbindelser laves som luftledninger – muligvis med kortere strækninger som kabler i naturskønne områder, nær byer mv.

400 kV-forbindelse ved Endrup
Den 15. marts 2016 offentliggjorde Energinet.dk planer om at lave en ny 400 kV-forbindelse fra Endrup ved Esbjerg til den dansk-tyske grænse samt en opgradering af den eksisterende forbindelse mellem Endrup og Idomlund ved Holstebro fra 150 kV til 400 kV.

Planerne var godkendt i Energinet.dk’s bestyrelse under forudsætning af, at Folketinget vedtog en tilpasning af retningslinjerne for udbygning af elnettet.

Med de nye retningslinjer er forudsætningerne på plads, og Energinet.dk kan fortsætte med at planlægge projekterne. Energinet.dk afventer dog stadig svar på den ansøgning om tilladelse til at investere i luftledningerne, som Energinet.dk har sendt til Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Viking Link lægges som jævnstrømskabel i jorden
Ansøgningen om at bygge 400 kV-vekselstrøms luftledninger fra den dansk-tyske grænse til Endrup og igen fra Endrup til Idomlund indeholder også en ansøgning om sammen med britiske National Grid at etablere elkablet Viking Link over Nordsøen og dermed forbinde England og Danmark.

Men da der er tale om en jævnstrømsforbindelse, skal der ikke rejses master i sammenhæng med Viking Link.

Viking Link kan lægges som jævnstrømskabel i jorden og på havbunden. 

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094