23948sdkhjf

Selskaber tjener hundredvis af millioner på elmonopol

En lovændring fra 2004 betyder, at de største elselskaber henter store millionoverskud på transport af el.

De ti største elselskaber, der har monopol på at transportere elektricitet til forbrugerne i hver sit område, havde sidste år et overskud på 1350 millioner kroner. Det skriver Politiken mandag.

Elselskaberne har siden 2006 sænket de samlede omkostninger med mere end 700 millioner kroner, viser tal fra Energitilsynet.

Denne besparelse er ikke kommet forbrugerne til gode i form af lavere priser. Prisen for at få strømmen leveret er de seneste ni år steget med 12 procent ud over de almindelige prisstigninger, viser selskabernes egne tal.

- Vi får et godt produkt på elnettet, men vi betaler for meget for det, og det har vi gjort i en årrække, siger Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerrådet, til Politiken.

Forbrugerne kan i dag vælge, hvilket selskab de vil købe selve elektriciteten af. Men transporten gennem elnettet har selskaberne stadig monopol på, da der kun er et elnet i hvert område.

Selskaberne, der driver elnettet, fik med en aftale i 2004 lov til at tjene penge på driften, som tidligere havde skullet hvile i sig selv.

Det var en forudsætning for aftalen, at de tariffer, som forbrugerne betaler, ikke skulle stige.

- Reguleringen har ikke været stærk nok, så der har været plads til, at elselskaberne har kunnet sætte priserne op - og ikke ned, som de burde, siger Martin Salamon til Politiken.

Lars Aagaard, der er direktør i brancheorganisationen Dansk Energi, siger, at prisstigningen først og fremmest skyldes, at Folketinget efter stormen i 1999, der førte til strømafbrydelser i nogle områder, ønskede at få luftkablerne gravet ned i jorden.

- Det elnet, vi har i dag, er et helt andet og bedre end det, vi havde i 2004, siger han til Politiken.

Politiken har gennemgået regnskaberne for de ti største elselskaber, som står for godt 80 procent af markedet.

Fra 2010 til 2015 havde selskaberne samlet et overskud før skat på 7,5 milliarder kroner.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096