23948sdkhjf

130 EUDP-millioner i 2017

I alt afsættes 555 millioner kroner til dansk forskning i 2017.

Alle partier i Folketinget har den 3. november indgået en aftale om udmøntningen af 555 millioner kroner fra forskningsreserven. Dermed er den første samlede delaftale af finansloven for næste år indgået.

Forskningsreserven skal både bruges på den mere erhvervsrettede forskning, herunder teknisk forskning, samt den frie forskning.

Hvem får hvad?

Danmarks Innovationsfond får 181 millioner kroner, som blandt andet skal bruges til forskning i bioressourcer, infrastruktur, droner, fremtidens velfærd og rumteknologi.

Der afsættes også 191 millioner kroner til udviklings- og demonstrationsprogrammer inden for energi og miljø. Af de 191 millioner går 61 millioner kroner til Miljøteknologisk Demonstrations- og Udviklingsprogram (MUDP), mens resten 130 millioner kroner går til EUDP.

Der afsættes 143 millioner kroner til Det Frie Forskningsråd, som blandt andet skal bruges på at støtte og fremme de mest originale idéer og initiativer i dansk forskning og at udvikle dansk forskning til højeste internationale niveau.

Derudover er der sat 21 millioner af til styrkelse af entreprenørskab, som sætter fokus på entreprenørskab i undervisningen fra ABC til Ph.D.

Afgørende betydning for Danmark

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs understreger, at forskning har en afgørende betydning for Danmarks fremtid:

- Danmarks vigtigste råstof er viden. Vores økonomi er baseret på viden og drevet af, at vi kan omdanne den viden til nye løsninger, nye arbejdsgange og nye produkter. Derfor er jeg glad for, at vi har prioriteret Danmarks Innovationsfond, som støtter projekter, der for eksempel kan gøre produktionsgange i virksomheder lettere eller gøre hjælpemidler til ældre eller handicappede endnu smartere, siger Ulla Tørnæs.

- Samtidig er det vigtigt, at vi prioriterer den frie forskning, som er en vigtig del af fødekæden for, at originale ideer kan blive til viden, der er med til at udvikle vores samfund, understreger ministeren.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109