23948sdkhjf

Halm sender næsten naturgassen på pension

Ørnhøj-Grønbjerg Kraftvarmeværk har valgt kedelleverandør – nu mangler bare byggetilladelsen.

Ørnhøj-Grønbjerg Kraftvarmeværk investerer godt 12 millioner kroner i et nyt biomasseanlæg, der skal supplere solfangeranlægget og tage over i vinterhalvåret hvor produktionen på solfangerne ikke er så høj.

Det betyder at naturgassen næsten sendes på pension.

- Vi har fået lov til at etablere en 1,5 MW halmkedel, som skal stå for 60-70 procent af varmeproduktionen. Solvarmeanlægget dækker i forvejen 20 procent, så de sidste cirka 10 procent kommer fra gassen, fortæller Thorbjørn Madsen, driftsleder hos Ørnhøj-Grønbjerg Kraftvarmeværk.

Anlægget opføres ved siden af det 5.000 kvadratmeter store solfangeranlæg på Halkjærvej i Ørnhøj.

- Vi har indgået kontrakt med Aktive Energi Anlæg om projektet. Der skal laves en bygning, der skal huse et lager til ca. 600 halmballer. I den skal der også være en kedelhal til kedlen, og så skal det hele jo kobles sammen med det eksisterende. Vi bruger transmissionsledningen fra solvarmen til kedlen, fortæller Thorbjørn Madsen, der er mere end klar til at gå i gang.

Projektforslaget og lokalplanen for projektet er godkendt. Nu mangler blot byggetilladelsen og en VVM-redegørelse, men det kommer snart – forhåbentligt inden februar.

- Vi går i gang med byggeriet til februgar eller martss. Vi skulle gerne være i drift til september næste år, siger Thorbjørn Madsen.

Udover byggetilladelse og en godkenddt VVM-redegørelse mangler også lige en enkelt detalje. Hvor skal halmen til kedlen komme fra?

.- Vi er i dialog med de lokale landmænd, men det er ikke sikkert, det er dem, der skal levere. Vi skal kun bruge 4000 baller om året, så det er ikke alverden, siger Thorbjørn Madsen.

Ørnhøj-Grønbjerg Kraftvarmeværk har i dag 473 forbrugere, der til næste år kan få både sol- og halmvarme i radiatorerne.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096