23948sdkhjf

Klubhus i Egedal bliver selvforsynende

El, varmt vand og varme kommer fra taget.

Når fodboldspillerne i klubhuset ved stadion i Egedal Kommune tænder for det varme vand efter en god gang træning eller damen i cafeteriaet skruer op for frituren – så sker det ved hjælp af klubhusets nye tag. Det er nemlig energiproducerende – det kan levere el, varme, varmt vand og køling – og faktisk til overflod.

- De bliver selvforsynende, fortæller direktør hos solcelle- og tagproducenten Racell, Yakov Safir, der foreløbigt har brugt tre år på at udvikle tagløsningen, som fra 2017 skal levere energi til klubhuset.

Racell kalder tageelementet iTM Energy Roof  og satser på at det fremover kan gøre mangt et hus selvforsynende med strøm, varme og køling samtidig med at det fuldt ud kan erstatte det eksisterende tag.

 Egedal & Måløv

Yakov Safir har netop sat gang i produktionen af tagelementerne til klubhuset i Egedal Kommune og til et vaskeri i en boligforening i Måløv Park.

 - Vi har lige fået byggetilladelsen til Egedal og går i gang med det i april 2017. I Måløv starter vi op allerede i næste måned. Her starter vi med kun at lægge tag på den ene halvdel af vaskeriets tag, da det er nok til at forsyne det med energi, fortæller Yakov Safir, der dog forventer at rykke videre til boligforeningens boligblokke efter at have færdiggjort vaskeriet.

Han fortæller endvidere at et tag på 50 kvadratmeter er nok til at gøre en familie med to voksne og to børn selvforsynende med el, varme, køling.

Virker også om natten

Bygningselementet fra Racell består af indbyggede solceller og en energiabsorber skjult bag en ensartet overflade. Ud over at taget producerer strøm, når solen skinner, så producerer det solvarme, når der er overskyet og sågar midt om natten.

- Energiabsorberen tager luftens temperatur og udnytter den til varme. Det ekstra finurlige ved den her at den suger al energien ud af luften, også når det er mørkt. Vi udnytter strukturen med solcellerne og energiabsorberen fuldt ud. I alt producerer iTM typisk 3-5 gange mere energi pr. kvadratmeter end standard-solceller, hvilket giver en meget kort tilbagebetalingstid, fortæller Yakov Safir.

Udvikling & produktion skal være dansk

Tagløsningen er udviklet af Racell i samarbejde med en række danske  arkitekter, Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Cowi, Rambøll og ikke mindst F&U med midler fra EUDP og fra Energinet.dk.

Produktionen af tagelementerne foregår på Racells produktionsanlæg i Albertslund. Og netop det holder Yakov Safir fast i.

-  Vi holder fast i, at det skal være dansk-produceret og dansk-udviklet. Vi har 40 mand på fabrikken i Albertslund, men jeg forventer at der bliver skabt mange flere jobs i løbet af 2017 og 2018, da vi allerede har nye ordrer på vej, både fra Stavanger, Aarhus, København, Oslo og Växjö, fortæller Yakov Safir, der også til næste år forventer stor amerikansk interesse for den danske løsning.

-  Vi forventer ganske store eksportmuligheder med det nye produkt, i første omgang til USA, Frankrig, Italien, Tyskland, Norge og Sverige, slutter Yakov Safir.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094