23948sdkhjf

Vand er det nye vind

Det kan skabe job og vækst, lyder det fra ekspert.
- Vand er grundlaget for alt liv.

Så enkelt lyder det fra professor og international rådgiver Torkil Jønch Clausen. Derfor er det ifølge ham livsvigtigt, når messer som VandTek sætter fokus på sikring af og adgang til rent drikkevand. Men det handler ikke kun om rent drikkevand, for vand er også nødvendigt til produktion af energi, varme og fødevarer.

- Der er vandknaphed mange steder i verden, og der ses en lurende vandkrise i horisonten, hvis vi bliver ved med at håndtere vandressourcerne, som vi gør det i dag, samtidig med at verdens befolkning vokser. Hvis man satser på bedre forvaltning og teknologi, kan man bøje kurven.

Og her kan danske virksomheder byde ind for at afhjælpe verdens vand-udfordringer, blandt andet med pumper og ventiler til vandrensning og distribution til forsyningsnet.

- Dansk teknologi kan vise vejen til vand- og energibesparelse. Og også danske rådgivere i vandmiljø sætter spor i verden, fortæller Torkil Jønch Clausen.

Dansk styrke på vand- og energieffektivitet
Energieffektivitet er en stor styrke, når det handler om vandrensning, hvor energiregningen er den største omkostning.

- I Danmark er vi førende på energieffektivitet, og med energieffektivitet sparer man penge, vand og CO2 og er dermed også mere klimavenlig, siger Torkil Jønch Clausen og tilføjer:

- Danmark er også stærk på vandeffektivitet. Mange virksomheder recirkulerer og genbruger vand i produktionen. Men teknologi løser ikke alle problemer, så derfor er der også brug for en stærk vandforvaltning og en politik på området. Her har de veludviklede lande masser af kapacitet, men i størstedelen af verden kniber det.

Verden har set Danmarks vand-viden
Verden ved godt, at Danmark er førende på dette område. Derfor skal International Water Associations verdenskongres holdes i København i 2020. Og grunden til, at vi satser på messer og kongresser, er ikke bare af godgørenhed, men også troen på, at man kan øge antallet af jobs i vandsektoren. Desuden prøver man at skabe synlighed om Danmark som førende på vandteknologi, fortæller Torkil Jønch Clausen.

- Vi har nogle af verdens dygtigste rådgivende ingeniører, som hjælper lande med at udvikle bedre systemer til forvaltning af vand. For et lille land har vi en meget stor indflydelse ude i verden på både teknologi og viden. Både industrien, rådgivningsvirksomheder og universiteter spiller en rolle og skaber synlighed, siger Torkil Jønch Clausen.

Vand er det nye vind - og det kan skabe jobs og vækst
Vandsektoren anses som en af de mest lovende sektorer til eksport af dansk viden og teknologi. I den danske vandbranche taler man om, at vand skal være det nye vind.

- Vindmølleindustrien har skabt mange jobs på vind-energi. I vandsektoren tror man, at det boom også kan komme på vand og medføre mange jobs, siger Torkil Jønch Clausen.

VandTek er med sine udstillinger og konferencer et vigtigt forum for netværk og nye idéer, mener han:

- Dansk vandteknologi bidrager ikke bare til at skabe en bedre verden. Det har også en økonomisk betydning og bidrager til BNP. Branchen forsøger at øge eksporten, og her er messerne et stærkt kort, siger Torkild Jønch Clausen.

-mbbp

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065