23948sdkhjf

VEKS bygger spids- og reservelastcentral

I første omgang skal den rumme én kedel - men med mulighed for udvidelse.
VEKS er for nylig gået i gang med at bygge en ny spids- og reservelastcentral ved forskningscenteret DTU Risø Campus.

Der er investeret 35 millioner kroner i bygningen, der opføres af Viuff, mens kedlen på 12 MJ/s leveres af Varmodan. Rådgiver på projektet er Niras, mens arkitektfirmaet Juul & Frost har tegnet bygningen.

Tidligere på sommeren tog man første spadestik.

- Opførelsen af den nye fjernvarmecentral forventes afsluttet i foråret 2017. Der er rejsegilde i slutningen af oktober 2016, oplyser projektleder Henning Lambertsen hos VEKS.

At der netop bliver bygget ved Risø skyldes, at det er hensigtsmæssigt at placere en spids- og reservelastcentral ”for enden af” ledningen. Og det er der flere grunde til.

- Umiddelbart er der to grunde. Hvis centralen anvendes til spidslast er det en fordel at have den liggende så langt væk fra grundslastenhederne som muligt, da det giver en mindre belastning af rørnettet. Den anden er, at hvis der sker et rørbrud i en hovedforsyningsledning, vil der være muligt at afspærre den pågældende ledningsstrækning og forsyne de ”isolerede” afsætningssteder fra modsat retning af, hvor grundlastenhederne er placeret, forklarer Henning Lambertsen.

Mulighed for flere kedler
Den nye central kan både forsyne VEKS’ transmissionssystem og den lokale fjernvarmeudbygning fra Marbjerg til Risø. Centralen er som udgangspunkt udstyret med én naturgasfyret kedel, men forberedt til senere udbygning med yderligere to kedler - til i alt 36 MJ/s.

Dermed er centralen en fremtidssikring ift. en række lokale udbygninger ved Himmelev og tilkobling af Risø, herunder den planlagte cleantech-forskerpark Risø Park og evt. senere fjernvarmeudvidelse længere mod nord mod Jyllinge.

I den forbindelse forventer VEKS at afsætte 55 GWh, hvilket svarer til cirka 3.000 boliger.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125