23948sdkhjf

Dårlige spilleregler er bedre end ingen

Solcelleproducenten Gaia Solar efterlyser klare retningslinier efter Folketinget i sidste uge lukkede ned for støtteordningen 60/40 til solceller.
- Vi vil bare gerne have klare spilleregler, uanset om de er dårlige – det er bedre end usikkerhed, lyder det fra adm. direktør hos Gaia Solar, Peter Terman Petersen efter at Folketinget i sidste uge aflivede 60/40-støtteordningen til solceller.

Gaia Solar har delvist sit på det tørre, da man mestendels sælger og opsætter anlæg der primært er beregnet på at dække en del af kundens egetforbrug, men ikke desto mindre betyder de politiske udmeldinger, at solcellebranchen – uanset om man befinder sig på taget eller på marken – er gennemsyret af usikkerhed.

- Der er to ting i det: 60/40 ordningen, der lige er lukket ned og så er der PSO-lovgivningen, som skal ændres pr. 1 januar 2017. Jeg ved ikke, hvordan jeg skal rådgive kunder, når vi ikke ved, hvordan ændringen af PSO-ordningen kommer til at se ud, siger han og tilføjer:

- Aflivningen af 60/40-ordningen påvirker faktisk også taganlæg. Rentabiliteten i de anlæg vi laver bliver dårligere. Det kan vi så kompensere for ved at lave anlæggene end smule mindre eller sætte batterier på. Økonomisk er det til at overleve, men dem med markanlæggene de er bogstaveligt talt på herrens mark – deres forretningsgrundlag er revet væk under dem.

Kontinuitet & klarhed
Gaia Solar ønsker principielt ikke, at solcelleanlæg modtager støtte, men man ønsker til gengæld kontinuitet og klare udmeldinger fra politikerne.

- Det der er problematisk er sagsbehandlingstiderne og retningslinjerne for, hvem vi skal søge hos; hvilke regler, der er gældende. Så vi ved nøjagtigt, hvad vi skal rette os efter, siger Peter Terman Petersen.

Gaia Solar har i forbindelse med afskaffelsen af 60/40-ordningen arbejdet for at få fastlagt administrationsgrundlaget og forventede sagsbehandlingstider. Det skal sikre, at man har de informationer, man skal bruge, når der sendes ansøgninger ind.

- Vi skal sikre os, at de gamle sager og usikkerhed omkring administration ikke forsinker sagsbehandlingstiden hos Energinet.dk. Det nytter ikke, at de har 9000 sager og vi så er nummer 9001, så får vi jo først godkendt projektet til næste år, siger han.

Og på spørgsmålet om, hvordan man som virksomhed sikrer sig på et marked, hvor vilkårene kan ændre sig nærmest fra dag til dag, svarer han:

- Det kan man ikke.

Til Energinet.dk fra Gaia Solar.

Lovændringen af 60/40 støtteordningen til solceller afføder en række spørgsmål i forhold til ansøgningsprocedurer. Følgende spørgsmål er derfor sendt til Energinet.dk fra Gaia Solar:
1. Skal vi fortsat indsende ansøgninger til energinet.dk om etablering af solcelleanlæg?
2. Hvad skal man søge om?
3. Hvad skal der ligge til grund for en ansøgning?
4. Hvad skal godkendes / behandles ?
5. På hvilket grundlag kan der eventuelt gives afslag?
6. Hvor lang sagsbehandlingstid kan forventes?
7. Hvad sker der med de allerede indsendte ansøgninger?
8. Har ”gamle” ansøgninger prioritet ved en eventuel ny ansøgning?





Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079