23948sdkhjf

50.000 tons madaffald ender som biogas

Daka ReFood indvier ny fabrik i Horsens, som skal levere 50.000 tons forbehandlet madaffald til Horsens Bioenergi.
Daka ReFood er nu klar til at indvie sin topmoderne fabrik i Horsens.

Anlægget til madaffald er koblet sammen med Horsens Bioenergis biogasanlæg og er gearet til at forbehandle 50.000 tons madaffald om året. Dermed kommer Daka Refoods nye fabrik til at bidrage væsentligt til Horsens Bioenergis produktion af biogas, der opgraderes til naturgas og sendes ud i naturgasnettet.

- Planen er at alle 50.000 tons skal gå til biogas, men hvor stor en del af Horsens Bioenergis biogasproduktion der dækkes af Daka Refood, kan vi ikke sige noget om, fortæller Søren Mohr Jensen, Communication Manager hos Daka Danmark A/S.

Daka Danmark har investeret et tocifret millionbeløb i anlægget og er ikke afvisende over for at investere i flere anlæg.

- Anlægget er det første af sin art i Danmark, men bygger på en gennemtestet teknologi, som også benyttes i mere end 40 andre Saria ReFood anlæg rundt omkring i Europa. Konceptet er udviklet og afprøvet igennem mere end 20 år, og kan derfor nemt og hurtigt udrulles i resten af landet, hvis efterspørgslen er til stede, fortæller Birger Parsberg Olesen, Daka ReFood Business Unit Manager.

Udnyttelse af biprodukter
Samarbejdet mellem Daka ReFood og Horsens Bioenergi er ikke kun baseret på biogasproduktion. Samarbejdet bygger også på udnyttelse af de biprodukter, som opstår i produktionen af biogas.

Den gylle, som afhentes ved lokale landmænd, indeholder begrænsede mængder næringsstoffer såsom fosfor. Når gyllen blandes med madaffald accelereres processen, så der skabes en bedre biogasproduktion, men på samme tid tilføres gyllen næringsstoffer, som gør den til en bedre gødning, der tilmed også er nemmere at sprede på marken.

Som en del af processen benyttes processpildevand fra lokale industrivirksomheder i behandlingen af madaffaldet, mens overskudsvarme fra biogasproduktionen udnyttes på forbehandlingsanlægget via et moderne varmepumpesystem.

Indvielsen af anlægget finder sted den 2. maj. Erhvervs- og Vækstminister Troels Lund Poulsen og Horsens Borgmester Peter Sørensen holder åbningstaler og står for den officielle indvielse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095