23948sdkhjf

Forsyningsselskaberne i Varde og Esbjerg overvejer fuld fusion

Varde og Esbjerg kommuner vil igangsætte en proces med henblik på fuld fusion af selskaberne i Din Forsyning, Varde Forsyningskoncern og Esbjerg Forsynings-koncern.
Den 2. marts 2015 så Din Forsyning dagens lys. Selskabet er en fusion mellem forsyningerne i Varde og Esbjerg kommuner, i form af et fælles serviceselskab. Sammenlægningen berører kun de administrative og driftsmæssige ydelser.

Nu er de to ejer-kommuner parat til at tage skridtet videre og undersøge, om der er grobund for at gennemføre en fuld fusion af alle selskaberne i Din Forsyning, Varde Forsyningskoncern og Esbjerg Forsyningskoncern med udgangen af 2017.

- Vi er kommet godt fra start med det fælles serviceselskab, men skal vi for alvor høste synergier af sammenlægningen, skal vi arbejde endnu tættere sammen. For at sikre optimale stordriftsfordele er det derfor naturligt at se på et udvidet samarbejde mellem selskaberne i de to eksisterende forsyningskoncerner, siger Erik Buhl, borgmester i Varde Kommune og bestyrelsesformand for Din Forsyning A/S.

Mange selskaber i et
På nuværende tidspunkt er der et setup med tre forskellige bestyrelser. En bestyrelse for Varde-selskaberne, en for Esbjerg-selskaberne og en for serviceselskabet. Dermed er der også potentielt to forskellige strategier for vand, varme og spildevand.

- Nu arbejdes der hen i mod et setup, hvor der kun er én bestyrelse. Det kræver en fusion af Esbjerg Vand A/S og Varde Vandforsyning A/S, Esbjerg Varme A/S og Varde Varmeforsyning A/S samt Varde Kloak og Spildevand A/S og Esbjerg Spildevand A/S – samt en sammenlægning af de to holdingselskaber til ét, oplyser Din Forsyning i en mail til Energy Supply.

Din Forsyning er i dag en multiforsyning med drikkevand, fjernvarme og spildevand i Varde og Esbjerg kommuner samt affald i Varde Kommune.

Grundig fusions-analyse
Før der træffes beslutning om gennemførelse af yderligere fusion, skal en række områder og problemstillinger analyseres grundigt. Det gælder blandet andet på takstområdet, hvor der i dag er forskellige priser på forsyningsarterne i de to kommuner. Endvidere skal værdier og investeringsbehov kortlægges, og fusionens betydning på myndighedsroller, bestyrelsesarbejdet samt administration og økonomi undersøges.

Det vurderes, at en fuld fusion af alle selskaber i en kommende fælles koncern vil skabe de optimale rammer for synergi, ensretning og udnyttelse af ressourcer. Det vil give mulighed for at træffe beslutninger ud fra en helhed, og eksempelvis betyde at det ikke er kommunegrænser, der afgør, hvor spildevand ledes til, frem for at vælge det renseanlæg, der giver mest mening.

Det forventes, at byrådene i Esbjerg og Varde medio 2017 kan træffe endelig beslutning om eventuel gennemførelse af fuld fusion af selskaberne i forsyningskoncernerne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093