23948sdkhjf

49 kritisable forhold i geotermiprojekt

Projektevaluering af geotermiprojektet i Kvols er offentliggjort af Energi Viborg Kraftvarme. Rapporten rangordner 49 kritisable forhold, hvoraf ni fremhæves som særligt alvorlige.
Efter et meget grundigt udregningsarbejde foretaget af uafhængige eksperter er den længe ventede rapport om evaluering af den fejlslagne Kvols-boring netop offentliggjort.

Arbejdet med rapporten blev sat i gang straks efter Viborg Byråds beslutning den 20. juni 2012 om at stoppe borearbejdet i forbindelse med geotermi-projektet i Kvols. Her besluttede byrådet også, at der skulle gennemføres en teknisk evaluering af projektet frem til den 20. juni 2012.

Rapporten blev færdig i november 2013, men offentliggøres først nu på grund af juridiske overvejelser i forbindelser med den igangværende voldgiftssag mod boreledelsen, Ross Engineering. Det fremgår nemlig af kommissoriet for evalueringen, at hvis der under evalueringen fremkom forhold, der kunne være ansvarspådragende, skulle de fremlægges for bestyrelsen i Energi Viborg Kraftvarme med hensyn til eventuelle juridiske skridt.

Dækker alle forhold
Projektevalueringen belyser detaljeret alle væsentlige tekniske og organisatoriske forhold i forbindelse med projektet.

- Det kan være meget svært for ikke-teknikere at vurdere mange enkelte elementer i rapporten, men vi kan konstatere, at med denne rapport er alle væsentlige tekniske og styringsmæssige
forhold blevet belyst, som så mange – ikke mindst vi selv – har efterspurgt siden projektet stoppede, siger formanden for Energi Viborg Kraftvarme, Niels Dueholm.

- Det belyses blandt andet, at både Viborg Fjernvarmes daværende ledelses overordnede projektledelsesansvar samt Ross Engineerings ledelse af den fejlslåede boreproces var mangelfuldt. Rapporten fremhæver også, at det både var korrekt og uundgåeligt at stoppe projektet i juni 2012, tilføjer Niels Dueholm.

Rapporten konkluderer, at risikoanalysen forud for projektets start skulle have været bredere og mere grundig blandt andet ved at inddrage historiske data og erfaringer. Det beskrives således som kritisabelt, at erfaringerne fra boringer i 1976 og boringer i Års i 1979 ikke blev inddraget i risikovurderingen.

49 forhold
Rapporten indeholder specifikt en ”rangordning” af i alt 49 kritisable forhold (såkaldte KPI’er = Key Point Indicators), hvoraf særligt ni fremhæves som så alvorlige, at de hver især kunne være årsag til, at projektet mislykkedes.

- Det har hele tiden, som vi også tidligere har meddelt, været vores hensigt at offentliggøre rapporten, når den var helt klar, men også at tage hensyn til forhold, der kunne være fortrolige i
forhold til andre parter. Men da voldgiftssagen mod Ross Engineering løbende er blevet omtalt i pressen de seneste måneder, og da Natur- og Miljøklagenævnet samtidig har pålagt os at udlevere rapporten, lægger vi hele rapporten frem nu, siger Niels Dueholm.

Rapporten TECHNICAL EVALUATION OF KVOLS-2 (EVK-TE) er på 222 sider tætskrevet teknisk engelsk og kan ses på www.energiviborg.dk . På side 8 og side 9 er en otte punkts konklusion på hhv. engelsk og norsk.

Rapporten er udarbejdet for Energi Viborg Kraftvarme med Dansk Fjernvarmes Geotermiselskab som projektleder og et evalueringsteam bestående af seks internationale eksperter med
norske cand. real Fritjof Ruden som leder.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078