23948sdkhjf

Nyt hospital får grundvandskøling for 100 millioner

Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg har fået bevilling på et ATES-anlæg. Opgaven med at etablere og drive anlægget udbydes nu.
Som en del af Region Hovedstadens Energiplan 2025 har regionsrådet netop bevilget lidt over 100 millioner kroner til et stort grundvandskøle- og varmeanlæg – et såkaldt ”ATES-anlæg” – der skal levere både kulde og varme til Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.

Med anlægget kan det kommende hospital hente koldt grundvand op og bruge det til afkøling i de varme perioder. Når vandet er varmet op, ledes det tilbage i jorden, hvor varmen kan lagres. Om vinteren kan det varme vand så hentes op og bruges til opvarmning. Projektorganisationen bag byggeriet vurderer, at anlægget vil dække hele kølebehovet og cirka halvdelen af varmebehovet på det nye hospital.

Fakta om Nyt Bispebjerg

Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg opføres frem til 2025 på Bispebjerg Hospitals område.

Projektet består af fem delprojekter: Et parkeringshus (færdigbygget), en laboratorie- og logistikning, et akuthus, psykiatri samt renovering af eksisterende bygninger.

Projektet er finansieret af Kvalitetsfonden med 2,95 mia. kroner og af Region Hovedstaden med 1,03 mia. kroner.
- Regionsrådspolitikerne har truffet en meget fremsynet beslutning. Det er dyrere at etablere et ATES-anlæg end konventionelle løsninger. Til gengæld er driftsomkostningerne så meget lavere, at merudgiften er tilbagebetalt i løbet af mindre end ti år, siger projektleder Hans Møller, der står i spidsen for det omfattende grundvandsprojekt.

600 kubikmeter vand i timen
Der skal bores 12 huller i 100 meters dybde rundt omkring på Bispebjerg Hospitals 26 hektar store område. Hvert hul skal kunne levere 50 kubikmeter vand i timen.

- Vi taler om virkeligt store mængder vand. Og det er vigtigt at understrege, at vi selvfølgelig overholder en masse krav, så vi ikke påvirker miljøet eller grundvandet. Der er cirka seks milliarder liter grundvand under Bispebjerg, så selvom vi suger meget vand op, er det dråber i havet. Alt vandet bliver pumpet ned i jorden igen, og det bliver ikke forurenet på vejen, fortæller Hans Møller.

Forud for bevillingen fra Regionsrådet er der udført to prøveboringer for at sikre, at forholdene i undergrunden er som forventet, og at vandet løber, som det skal.

Udbydes som OPP
Parallelt med etableringen af ATES-anlægget etableres også et nyt nødstrømsanlæg. De to opgaver udbydes i en samlet OPP-kontrakt, hvor leverandøren skal stå for driften af begge anlæg i en periode på 20 år.

- Hospitalet og psykiatrien skal være gode til at passe på patienterne, ikke til at drive køl og varme. Derfor udbyder vi også driften af det nye anlæg. Selve etableringen byder vi ud i et funktionsudbud, så vi beskriver, hvad anlæggene skal kunne, men ikke hvordan man løser det. Jeg er rigtig spændt på at se, hvilke gode bud vi modtager, siger Hans Møller.

Den 22. december bliver der åbnet for prækvalifikation, og vinderen af udbuddet findes i august 2016. Selve etableringen forventes at strække sig over en periode på cirka et år med start i efteråret 2016. dermed vil anlægget være klar til at forsyne hospitalets nye laboratorie- og logistikbygning med varme og kulde fra efteråret 2017.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079