23948sdkhjf

Ates-anlæg og teknikbygning indviet på Nyt Hospital Bispebjerg

Et nyt ATES-anlæg og den nye teknikbygning blev tirsdag indviet som en del af byggeprojektet Nyt Hospital Bispebjerg.

Teknikbygning & Ates

Det store
maskinrum i bygningen huser tre store varmepumper og tre varmevekslere til hospitalets nye grundvandskøle- og varmeanlæg.

Bygningen huser også nødstrømsanlægget.

Nødstrømsanlægget består af i alt seks generatorer.

Bygningen er 530 kvm og har tre skorstene, som vil være i brug, når nødstrømsgeneratorerne sætter ind.

Ates-anlægget kan cirkulere op til 360.000 liter grundvand i timen.

Til at pumpe grundvandet op, er
der boret 12 brønde på 100
meters dybde rundt omkring på hospitalets område, og vandet
skal løbe i ca. 4 kilometer rør.

Brøndene er gemt i små ’hundehuse’.

ATES (Aquifer Thermal Energy Storage) lagrer kulde og varme i undergrunden og skal fremover både dække hele Bispebjerg Hospitals kølebehov, i for eksempel scannere og ventilationsanlæg, og mere end halvdelen af varmebehovet.

- Det er en stor historisk milepæl, at vi kan åbne Danmarks største ATES-anlæg, siger  Lars Gaardhøj, regionsrådsmedlem (S) og formand for den politiske følgegruppe for Nyt Hospital Bispebjerg.

360.000 liter vand i timen
Fra seks kolde boringer ned i 100 meters dybde pumpes der i de varme måneder cirka 50.000 liter grundvand op i timen. Vandet ledes ind i et lukket kredsløb, hvor kulden udvindes og bruges i for eksempel klimanlæg og som køl i scannere.

Når kulden udvindes, får vandet en højere temperatur. Det opvarmes yderligere med en varmepumpe, og så ledes det tilbage i jorden via seks varme boringer. Her ligger det på lager i undergrunden, indtil vinteren kommer. I de kolde måneder pumpes det op igen, og nu er det varmen fra vandet, der udvindes og bruges i for eksempel radiatorerne.

Også det vand pumpes tilbage i jorden, via de kolde boringer, og sådan fortsætter hospitalet med at genbruge skiftevis varmen og kulden fra grundvandet. Anlægget kan cirkulere op til 360.000 liter vand i timen, og den alternative energikilde gør, at hospitalet kan skære ned på CO2-udledningen med cirka 50 procent.

- De nye hospitalsbyggerier er en enestående chance for at nytænke løsninger for driften af vores hospitaler. Med denne Teknikbygning og ATES-anlæg kan vi være med til at energioptimere på en miljøvenlig måde, og det er helt afgørende for en bæredygtig fremtid, siger projektchef Lene Stevnhoved, Nyt Hospital Bispebjerg.

Hvem har lavet hvad?
Det er både den nye teknikbygning og Ates-anlægget, der blev indviet i går. 

Den nye Teknikbygning er hjem for både Ates-anlægget, de tre nye og de tre gamle nødstrømsgeneratorer, der kan producere strøm nok til hele hospitalet, svarende til 1200 parcelhuse, i tilfælde af et strømsvigt.

Teknikbygningen er tegnet af Gottlieb Paludan Architects, og entreprenøren er Dansk Halbyggeri.

Ates-anlægget er leveret af Multi Køl og Energi, grundvandsdelen af Ates-anlægget er opført af Enopsol, mens varmepumperne til Ates er produceret af Sabro. 

Brøndboringerne til Ates er udført af brøndboringsfirmaet Brøker, gravearbejdet har Scheller, Hougaard & Petersen A/S stået for, mens D.H. Entreprise har udført rørarbejder i terræn.

Nødstrømsanlægget er leveret af Coromatic. 

Hele teknikbygningen inklusive 'inventar' er en del af projektet Nyt Hospital Bispebjerg, som også omfatter nybyggeri af et akuthus, en laboratorie- og logistikbygning samt et parkeringshus på Bispebjerg Hospitals område.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094