23948sdkhjf

Affald fra England til Vestforbrænding

Om kort tid modtager Vestforbrænding i Glostrup den første sending affald fra Storbritannien til forbrænding.
Importen gavner miljøet i både Storbritannien og Danmark og giver samtidig Vestforbrænding en økonomisk fordel.

- Miljøet og klimaet får gevinsten i kraft af, at vores affaldsbaserede energi erstatter energi fra fossile brændsler som kul, olie og naturgas, siger Vestforbrændings direktør Peter Basland.

- Der er lavet en livscyklusanalyse, som viser, at det samlet set er bedre for miljøet, at vi energiudnytter det engelske affald i Danmark, end at det deponeres permanent på en engelsk losseplads. Man skal huske, at affald på en losseplads udleder CO2 og andre skadelige drivhusgasser, uden at det tjener noget formål. Så ved i stedet at udnytte energien i affaldet, formindsker vi den samlede CO2-belastning af klimaet.

Flere danske affaldsselskaber importerer allerede affald til forbrænding fra Irland og Storbritannien, og Vestforbrændings bestyrelse godkendte i efteråret 2014 også at åbne for denne mulighed.

Vestforbrænding forventer at modtage cirka 1.000 tons importeret affald om ugen i de koldere måneder fra august til maj. Energien fra dette affald svarer til ca. 110 parcelhuses årsforbrug, som alternativt skulle produceres på naturgas, kul eller olie.

Sorteret affald
I Storbritannien sorterer borgerne deres affald lige så godt, som vi gør her i landet. Og engelske borgere genbruger nogenlunde lige så meget af affaldet som os. Forskellen er, at vi i Danmark har tradition for at udnytte energien i restaffaldet, hvor det meste af restaffaldet i Storbritannien bliver deponeret på lossepladser.

- Vores importerede affald kommer fra sorteringsanlæg i Storbritannien, siger Peter Basland.

- Det er "frisk" affald, der ikke har været på losseplads, nemlig sorteret erhvervs- og husholdningsaffald, der skal leve op til samme modtageregler som det affald, vi ellers brænder.

To gange økonomisk fordel
Der er også økonomiske fordele for Vestforbrænding ved at importere affaldet fra Storbritannien.

- Ved at udnytte vores kapacitet fuldt ud, sikrer vi den mest effektive drift, siger Peter Basland.

- I de tidligere år har vi købt biomasseaffald for at udnytte hele kapaciteten. Fremover vil det importerede affald erstatte ca. halvdelen af dette biomasseaffald. På den konto regner vi med at forbedre vores økonomi, fordi købt biomasseaffald erstattes med importeret affald, vi får penge for at behandle.

Vestforbrænding brændte i 2014 ca. 555.000 tons affald, hvoraf ca. 67.000 tons var biomasseaffald
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079