23948sdkhjf

Orø kan blive forsynings- og demonstrations-Ø

I et nyt projekt vil Holbæk Forsyning afprøve nye forsynings-teknologier - og i det hele tage gøre Orø til forsynings- og demonstrations-Ø.
- Vi kom frem til konceptet i forbindelse med et innovationsdøgn, vi havde her hos Holbæk Forsyning. Ideen er slet og ret at afprøve nye forsyningsteknologier og se hvordan de spiller sammen, fortæller projektleder fra Holbæk Forsyning Camilla Hay til Energy Supply.

Som udgangspunkt skulle projektet kun drives ud fra et forsynings-perspektiv, men ved et møde med en række Orø-boere og Holbæk Kommune stod det klart, at man måtte udvide konceptet til også at omfatte emner som økologisk fødevareproduktion og grøn transport.

- Men her hos Holbæk Forsyning holder vi nu fokus på vores forsynings-arter, som er affald, spildevand og varme, understreger Camilla Hay.

Sejler med affald
På affalds- og spildevands-området tumler Holbæk Forsyning med lidt forskellige ideer til Orø-boerne.

- I dag sejler vi alt affald væk fra Orø. Det vil vi gerne væk fra. Vi kunne godt tænke os at se på, om det kunne genanvendes på en eller anden måde på øen, fortæller hun og tilføjer:

- Også på spildevandsområdet er der noget at komme efter. Vi er alligevel blevet pålagt at kloakere, så det ville være fornuftigt at se på, om man kunne afkoble regnvandet, etablere nedsivning for på den måde at og genanvende den del.

Samspil mellem varme & el
I dag er hele Holbæk forsynet med naturgas, så varmedelen er ikke helt tænkt ind i Orø-konceptet, men Camilla Hay tager gerne hul på diskussionen om, hvordan øen varmes op i fremtiden.

- I dag har orøboerne individuelle opvarmningsløsninger, herunder rigtig mange oliefyr. Det man skal vurdere, er om det skal være individuelle løsninger eller kollektive varmeløsninger, understreger hun.

Hvad angår el-forsyningen til Orø, så varetages den i øjeblikket af Seas-NVE, men også den del er der tænkt på.

- Jeg har sendt en invitation til dem om at deltage i mødet med Orø-borgerne her den 1. september. Det er jo ikke utænkeligt at elforsyningen også skal med i projektet, at det sker i samspil med os.

Op til Orø-boerne
Når Holbæk Forsyning og Holbæk Kommune den 1. september 2015 mødes med Orø-boerne, så er det for at tage bestik af situationen - for at måle pulsen på alle Orø-boerne og ikke bare på de få ildsjæle, man allerede har været i dialog med.

- Det er vigtigt for os at Orø-boerne forstår, at de enkelte projekter under overskriften Orø som Forsynings- og demonstrations-ø skal drives af dem. Og at det også er dem, der bestemmer om det bliver til noget. Vi har intet ønske om at presse koncepter, tests og projekter ned over hovedet på dem, fastslår hun.


Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094