23948sdkhjf

AffaldVarme Aarhus investerer i solvarme

Århus sender ny højenergieffektiv solenergi ind i fjernvarmen.
Som den første varmeforsyning i Danmark etablerer AffaldVarme Aarhus i samarbejde med to jyske virksomheder et nyt solenergianlæg. Anlægget opføres ved Sabro Varmeværk og skal teste en ny type solvarme til fjernvarmeproduktion. Anlægget har buede spejlflader, der skal dreje med solens gang over himlen

Anlægget er et forsøgs- og demonstrationsanlæg til fordel for udvikling af bæredygtig og vedvarende energi til fjernvarme. Afdelingschef Elsebeth Arendt hos AffaldVarme Aarhus siger:

- AffaldVarme Aarhus arbejder målrettet på at kortlægge og demonstrere de teknologier, der om 10-15 år skal forsyne vores kunder med en større og større del af deres varme. Vi ser frem til at være værter for det nye demonstrationsanlæg for højtemperatursolvarme, fordi det både fremmer vedvarende energi og udvikling af dansk teknologi.

Danskudviklet solfanger
Solfangeranlægget opføres i samarbejde med danske Alpha-E i Fredericia, som har udviklet produktet. Udover at levere energi til fjernvarmeværket skal temperaturer op til 250 grader afprøves.

- Med denne mini-solfarm får vi mulighed for at vise den høje ydelse og de høje temperaturer, som koncentreret solenergi giver, siger Stig Nielsen, direktør i Alpha-E.

- Mange energirådgivere og såvel indenlandske som udenlandske kunder har efterspurgt at komme forbi og se vores anlæg live. Det får de nu rig mulighed for, tilføjer Stig Nielsen, og fortsætter:

- Specielt har vi store forventninger til, at vores koncentrerede solenergi kan gøre solvarmen anvendelig i forårs- og efterårsmånederne, hvor kunderne har brug for en væsentlig varmemængde.

Traditionelle solfangere fungerer bedst om sommeren med solen højt på himlen, men her er der ikke så meget brug for varmen. Potentialet for at spare på udgifter til fyring med biomasse er derfor stort med et anlæg, der kan koncentrere solvarmen og bruge den, når varmebehovet er til stede.

Maskinfabrikken Scan Industries i Hvide Sande er med i samarbejdet om at etablere og drive anlægget, og managing director Michael Vejlgaard udtaler:

- Anlægget i Sabro er en fantastisk mulighed for as:scan til at vise vores teknologiske løsning til energioverførsel fra vedvarende energi på endnu et nyt produkt.
Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.312