23948sdkhjf

Enopsol og CPH færdiggør grundvandsanlæg

Enopsol ApS og Københavns Lufthavne (CPH) er i gang med etablering af sidste etape af et grundvands-ATES, der kan køle om sommeren og opvarme om vinteren.
Arbejdet med anlægget blev påbegyndt i 2010 med Enopsol som totalentreprenør, og nu er man i gang med den sidste etape på 2 boringer.

De øvrige 8 boringer har allerede skabt massive besparelser for Københavns største arbejdsplads. Når anlægget er fuldt installeret forventes det at levere en køleydelse på op til 5 MW og 10.000 MWh om året, hvilket giver Københavns Lufthavne besparelser på op til 7 millioner årligt.

- Ved færdiggørelse af de sidste to boringer, er vi oppe på ti boringer i alt. Tilbage i 2010 startede vi første etape med etablering af 2 brønde og den første varmeveksler, forklarer Stig Niemi Sørensen fra Enopsol til Energy Supply.

- Det var en del af den samlede ordre, at anlægget skulle udbygges etapevist i takt med at lufthavnen blev udbygget og de traditionelle freonbaserede køleinstallationer blev udfaset. På den måde kunne Lufthavnen indfri gevinsterne allerede fra 1. etape.

Fuldt udbygget vil anlægget dække op til 80% af Lufthavnens kølebehov om sommeren til for eksempel airconditioning. Lige nu dækker anlægget kun varmebehovet i den nye Swift-terminal via en varmepumpe. Kobles der flere varmepumper på systemet er potentialet meget større.

ATES-anlægget fungerer ved at overskydende varme og kulde ledes ned i undergrunden, hvor det lagres og kan anvendes senere på året efter behov.

- Vi forventer at Lufthavnen vil få ca. 4,5 GWh besparelse på energiforbruget om året, fortsætter Stig Niemi Sørensen.

ATES-anlægget er med til at sikre, at Københavns Lufthavne kan leve op til energikravene for CO2-reduktion i 2020.

ATES er en forkortelse for Aqufier Thermal Energy Storage.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11