23948sdkhjf

For 77 mio. kr. energibesparelser

Nu går det hidtil største statslige ESCO-projekt i gang. Projektet sikrer RUC energibesparelser for 5 mio. kr. om året, svarende til 22,5 procent af energiforbruget.
Bygningsstyrelsen er bygherre, Siemens er leverandør af løsningerne og klimaet forbedres med en reduktion af drivhusgasudledningen på 1.100 tons.

Sådan lyder de rå data for det, der er Danmarks hidtil største ESCO-projekt med en samlet sum på 77 mio. kr. Selve energirenoveringen sættes nu i gang og forventes at tage 2 år.

Projektet er en helhedsløsning, der kombinerer flere forskellige energibesparende tiltag og forbedringer herunder optimering af VVS, ventilation og belysning. I projektet indgår også etablering af et nyt stort solcelleanlæg, der forventes at levere 23 procent af RUC's årlige elforbrug.

En anden, og meget stor del af projektet handler om fjernvarme og fornyelse af alle fjernvarmerør (2 km rør) under hele RUC. Én hovedvarmecentral erstattes nu med 33 nye, decentrale varmecentraler i de enkelte bygninger.

Det giver besparelser og bedre mulighed for præcis styring og benchmarking af forbruget. Indsatsen på fjernvarmen alene udgør godt og vel 50 procent af den samlede besparelse på varmeforbruget.

Stort potentiale
Det unikke er her, at det lokale forsyningsselskab,Roskilde Forsyning, fremover overtager de nylagte rør og fremtidig vedligehold. Garantien sikrer, at der er vedholdende fokus på at holde forbruget nede også efter at byggeriet er afleveret.

I Bygningsstyrelsen, som er statens bygherre, håber man, at projektmodellen vil få vind i sejlene, så også andre af landets universiteter vil skæve til erfaringerne fra RUC og ønsker at følge trop. Ifølge styrelsen er potentialet stort:

- Universiteterne har store potentialer for energibesparelser, og vi er glade for samarbejdet med RUC om at rykke energiforbruget ned på et forbilledligt lavt niveau. Vi vil gerne udvikle lige så gode løsninger sammen de andre universiteter, som både møder universiteternes behov og sikrer dem store energibesparelser,” siger konstitueret direktør i Bygningsstyrelsen Kristian Lyk-Jensen.

Fakta om ESCO-projektet på RUC:

• Siemens' foranalyse af RUC’s 33 bygninger har påvist, at Roskilde Universitet kan spare 22,5 % (inkl. solceller) på energiforbruget.

• Den samlede investering er på 77 mio.kr. og energibesparelserne er på knap 5 mio. kroner årligt.

• RUC’s samlede el besparelser: 1.334.690 kWh/år = 563.239 kg CO2 pr. år. (beregnet besparelse)

• RUC’s samlede varmebesparelser: 3.130.160 kWh/år = 597.234 kg CO2 pr. år. (beregnet besparelse)

• Solcelleproduktion: 779.940 kWh/år (beregnet besparelse)

• Ifølge tal fra Energistyrelsen svarer RUC's samlede årlige besparelse til forbruget i 183 parcelhuse.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109