23948sdkhjf

Energi Viborg lukker borehul i Kvols

Energi Viborg har besluttet ikke at genoptage boringen ved Kvols, da man har vurderet at forudsætningerne ikke er til stede - og at det vil være uansvarligt at genoptage projektet - ikke mindst økonomisk.
Der sættes nu fra Energi Viborgs side et punktum i debatten om, hvorvidt boringen ved Kvols kan genoptages i den ene eller anden form. Bestyrelsen har vurderet, at forudsætningerne for at kunne genoptage boringen ikke er til stede, og at det derfor vil være uansvarligt at genoptage projektet, ikke mindst økonomisk.

Bestyrelsen for Energi Viborg har derfor besluttet at give afkald på sin tilladelse fra Energistyrelsen til geotermisk boring. Inden januar 2015 skulle Energistyrelsen i henhold til tilladelsen have svar på, om Energi Viborg ville tilbagelevere tilladelsen, foretage yderligere undersøgelser med henblik på en evt. boring eller forpligte sig til boringen.

- En enig bestyrelse har besluttet at give afkald på tilladelsen, siger bestyrelsesformand Niels Dueholm fra Energi Viborg, og uddyber:

- I lyset af forløbet i Kvols sagen og det store milliontab det resulterede i, stillede vi tre betingelser op for eventuelt at ville genoptage projektet. For det første ville vi gerne kunne konstatere, at der med succes er gennemført sammenlignelige geotermiprojekter i Danmark, ikke mindst hvor der er tale om problemfyldte undergrundsformationer på linje med den i Kvols. For det andet, at der kommer en national garantiordning, det markant reducerer fjernvarmeværkers økonomiske risiko ved boringer i undergrunden. Og endeligt for det tredje, at der kan tegnes en forsikring mod manglende udbytte fra et eventuelt varmereservoir i undergrunden.

”Vi smider ikke gode penge efter dårlige”
Ingen af de tre betingelser er ifølge Niels Dueholm fuldt ud opfyldt – endda langt fra.

- Ingen forsikringsselskaber har villet tegne en type dækning som beskrevet, og vi ved ikke, hvornår det bliver muligt. Der er i forbindelse med Finansloven for 2015 forhandlinger i gang om en garantiordning, men vi ved ikke, hvordan den bliver, og hvor stor en risiko vi selv vil kunne ende med at stå med. Der er i Finansloven afsat puljer til fremme af geotermi på landsplan på ca. 20 millioner kr. om året de næste fire år, men det svarer kun til, hvad alene en boring som den i Kvols koster på godt en måned, så det vil ikke batte meget, siger Niels Dueholm.

- Vi vil meget enkelt sagt altså ikke risikere at ende med at sende gode penge efter dårlige ud fra de dyrekøbte erfaringer fra Kvols, siger Niels Dueholm og slutter med at konstatere, at det dog ikke kan udelukkes, at Energi Viborg på et senere tidspunkt ansøger om ny tilladelse, hvis forudsætningerne ændres.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083