23948sdkhjf

Intet bevis for biogas-lugt

Biogasanlægget Krogenskær i Vendsyssel er blevet frikendt for at give lugtgener i Brønderslev by.
Der er mange borgere i Brønderslev by, der kan skrive under på, at det lugtede forfærdeligt fra biogasanlægget Krogenskær i perioder sidste år.

Men der er ikke noget bevis for stanken.

Det konstaterede Retten i Hjørring, da biogasanlægget for nylig stod tiltalt for overtrædelse af lugtgrænserne. Krogenskær blev frifundet, fordi der ikke var foretaget en akkrediteret måling af lugtgenerne.

Læs også: Biogasanlæg meldt til politiet igen

Kan virke underligt
- Det kan virke underligt, at anlægget bliver frikendt, når borgerne har haft de lugtgener. Der er sikkert også nogen, der undrer sig over at der ikke er foretaget en akkrediteret, dvs. en godkendt lugtmåling, siger Erik Rydborg, miljøsagsbehandler på teknisk forvaltning.

Forklaringen på den manglende måling er, at i forbindelse med en akkrediteret lugtmåling, skal prøverne tages fra de kendte kilder til lugtgener.

- De kendte kilder var en skorsten fra en gasmotor og biofiltret. Men det var ikke dér lugten kom fra, så en lugtmåling ville 100 procent sikkert have vist, at lugtgrænsen var overholdt, forklarer Erik Rydborg.

Markante lugtgener
Derfor gav det ingen mening at kræve en akkrediteret lugtmåling, men teknisk forvaltning betvivler ikke lugtgenerne, som borgere i hobetal klagede til kommunen over.

- Vi har selv konstateret, at der var særdeles markante lugtgener, understreger Erik Rydborg.

Lugtgenerne er fortsat indtil i sommers, hvor Brønderslev Kommune igen politianmeldte Krogenskær for overtrædelse af lugtgrænserne.

Politianmeldt igen
I sommers blev der heller ikke foretaget en akkrediteret lugtmåling, oplyser Erik Rydborg.

Til gengæld har Krogenskær i mellemtiden fået en ny miljøgodkendelse med skærpede krav.

- I den nye godkendelse er der et vilkår om, at virksomheden ikke må give anledning til væsentlige lugtgener efter myndighedernes vurdering. Der er ikke krav om en lugtmåling, understreger Erik Rydborg.

Den ”nye” politianmeldelse er endnu ikke behandlet.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.091