23948sdkhjf

Fælles HSE-standarder skal øge sikkerhed og nedbringe omkostninger

Klumme: Arbejdsmiljø, eller HSE som det hedder på industri-dansk, har altid spillet en stor rolle hos virksomhederne i vindmølleindustrien.
Når vi producerer, transporterer, installerer og servicerer en vindmølle, udsætter vi vores medarbejdere for opgaver, der indeholder en række risikomomenter, som det er arbejdsgiverens ansvar at minimere.

Det er derfor en naturlig og helt integreret del af virksomhedernes tilrettelæggelse af arbejdet at give medarbejderne den nødvendige sikkerhedstræning.

Indtil for nyligt har virksomhederne hver for sig udviklet egne HSE-træningsstandarder. Simpelt forklaret kan dette lede til, at en vindmølleproducent, underleverandør eller -opstiller må sende medarbejderne på et nyt kursus i allerede trænede færdigheder fra projekt til projekt alene på grund af fravær af fælles standarder for sikkerhedstræning.

Fælles branchestandarder
Fraværet af fælles standarder og forskellige træningsmåder kan i værste fald lede til, at to personer i en given farlig situation handler forskelligt, til fare for den enkelte. Samtidig er tid forbrugt på træning i allerede trænede færdigheder en unødvendig omkostning.

For branchens største globale aktører er dette baggrunden for at etablere Global Wind Organization (GWO), der er dedikeret til at højne sikkerheden for industriens medarbejdere og skabe fælles branchestandarder for sikkerhedstræning.

I 2012 kom den første standard i Basic Safety Training rettet mod montører, der installerer og servicerer vindmøller på land og på havet, og denne træningsstandard er allerede i dag ved at blive rullet ud som et krav til leverandører til de virksomheder, der er medlemmer af GWO. I 2015 kommer en teknisk træningsstandard, der skal gøre produktionen af vindmøller endnu sikrere for den enkelte medarbejder. Dermed får virksomhederne endnu et redskab til at øge sikkerheden.


GWO har i dag sit sekretariat hos Vindmølleindustrien i Danmark, men er dannet af globale virksomheder, der ønsker at udbrede de udviklede standarder og viden til samarbejdspartnere, kunder og leverandører i hele verden. GWO er struktureret sådan, at træningsudbydere i hele verden kan blive certificeret efter GWO-standarder og følgelig uddanne og træne medarbejdere i virksomheder.

I 2015 dannes en global database, hvor træningsudbydere og arbejdsgivere kan registrere udført træning, således at vi som global industri får et fælles sted, hvor vi kan tjekke status på en given medarbejders sikkerhedskompetencer.

Ensartede standarder, ens uddannelse af medarbejdere og en global database vil også få den konsekvens, at medarbejdere og virksomheder lettere vil kunne finde hinanden, og vi undgår, at medarbejderne skal omskoles alt efter arbejdsgiveren. Dermed sparer vi ikke alene tid og penge i branchen, men skaber også et mere fleksibelt arbejdsmarked og gør den enkelte medarbejders træning bedre og mere værdifuld.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078