23948sdkhjf

Geodrilling: Jordvarme er også billigt

Dansk Fjernvarme har kåret fjernvarmen til forsat at være den billigste opvarmningsform, men jordvarme er også billigt, skriver virksomheden Geodrilling på sin hjemmeside.
Virksomheden Geodrilling har kigget nærmere på baggrunden for Dansk Fjernvarmes konklusion. Det fremgår af dette debatlindlæg.

Et standardhus på 130 kvadratmeter med et forbrug på 18,1 MWh koster ifølge rapporten 14.139 kroner at varme op med fjernvarme. Med jordvarme ville den årlige udgift ende på 10.489 kroner. Altså 3.650 kroner billigere end fjernvarmen.

Bedre energimærke og værdistigning
Når man så alligevel konkluderer, at fjernvarmen er billigere, er det fordi, rapporten tager højde for, at der skal investeres 85.445 kroner mere for at installere jordvarmeanlægget i forhold til fjernvarmen.

Der bliver dog ikke taget stilling til, at driftsudgifterne er lavere, og huset får et bedre energimærke, og derfor stiger værdien af huset. Med forudsætningen om en kalkulationsrente på 4 procent svarer en tilbagevendende årlig besparelse på 3.650 kroner til en teoretisk værdistigning på 91.250 kroner.

Da værdistigningen er større end merinvesteringen, er jordvarme umiddelbart billigere end fjernvarme. Der er dog den ulempe, at haven bliver fyldt med slanger, som begrænser anvendelsesmulighederne i forhold til at etablere end tilbygning, ny terrasse, skur eller lignende. Forhold som påvirker værdistigningen, men som er svære at bedømme.

Sammenligning med lodret jordvarme
Hvor man må tale om en værdistigning med forbehold ved vandret jordvarme, har lodret jordvarme ikke de samme begrænsninger. Prisen på etablering af lodret jordvarme er dog noget højere. Til gengæld er der en række forudsætninger i rapporten fra Dansk Fjernvarme, som det er rimeligt at ændre lidt på.

Virkningsgraden på varmepumpen er sat til 3,3, og det er absolut i den lave ende. Hvor høj en virkningsgrad, der kan opnås afhænger af huset, men det er absolut ikke urealistisk at kunne opnå 4,2 med lodret jordvarme.

Dernæst er der elprisen, som er sat til 225,63 øre pr. kWh før fradraget på 52,625 øre pr. kWh, som er muligt med en varmepumpe. Det er muligt at få priser i nærheden af 200 øre pr. kWh før fradraget.

Rapporten indregner også årlig service på varmepumper til 1.000 kroner, men i et nyligt udsendt miljøprojekt, der skal danne grundlag for en ny jordvarmebekendtgørelse, anbefales det, at den årlige service udgår.

Lodret jordvarme er også billigt
Når der tages højde for disse ændringer af forudsætningerne, og indregnes prisstigninger på el og fjernvarme, så er der stort set dødt løb på en 20-årig periode. Her skal man huske, at boringerne stadig har 30-80 års levetid i sig. Så nok er fjernvarme billigt, men det er jordvarme også.

Det er dog vigtigt at huske på, at varmepumper kræver strøm, som produceres på kraftvarmeværker. Derfor er artiklen her ikke et ønske om, at varmepumper skal vinde frem på bekostning af fjernvarme.

Faktisk tror vi hos Geodrilling på, at jordvarmeboringer er fremtidens fjernvarme, og ønsker derfor en tæt dialog med værkerne om, hvordan jordvarmeboringer kan bidrage til et grønnere Danmark.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064