23948sdkhjf

Brændselscelle-lukning åbner op for nye muligheder

Investeringsmidler og udviklingsarbejdet i Topsøes nu lukkede brændselscelleunit er ikke spildt. Der åbnes nu op for en række nye energiprojekter i Topsøe-regi.
Det er ikke kun Haldor Topsøe, der har smidt penge efter Topsoe Fuel Unit, siden 2004 har den danske stat og EU skudt 275 mio. kr. i udviklingsstøtte i virksomheden, skriver dagbladet Børsen.

Ikke skønne spildte kræfter
Energistyrelsen har via EUDP-puljen bidraget med mere end 100 mio kr. i Topsoes brændselscelle-teknologi, mens Energinet.dk har støttet med 75 mio. kr.,Højteknologifonden med 24 mio. kr. og forskellige EU-fonde med 60 mio. kr.

Adm direktør Bjerne S. Clausen afviser dog, at midlerne er spildt efter man tirsdag besluttede at lukke Topsoe Fuel Cell.

- Sådan kan man slet ikke gøre regnskabet op. Den viden, vi har opbygget i Topsoe Fuel Cell, bærer vi jo med over i moderselskabet, hvor vi vil fortsætte udviklingen af visse former for brændselsceller. Desuden har vi i Haldor Topsøe gode erfaringer med at lægge en given teknologi på hylden for at tage den frem igen efter et par år, når markedet har udviklet sig, siger Bjerne S. Clausen til Børsen.

40 nye Topsøe-projekter
Beslutningen om at lukke sin satsning på brændselsceller får direkte positive konsekvenser for andre dele af den Topsøeske organisation. Selskabets New Business Unit (NBU) har 40 kommercielle forretningsideer i støbeskeen – ideer, der skal være med til at øge selskabets omsætning fra 5,2 mia. kr. i 2012 til 30 mia. i 2025.

Bjerne S. Clausen fortæller til Børsen, at man vil anvende en del af de midler, der frigives som følge af lukningen af Topsoe Fuel Cell, på aktiviteter i NBU-enheden. Der er dog ikke sat navn på hvilke projekter, man ønsker at arbejde videre med.

Af NBU-projekter er der blandt andre en ny type batteri til fremtidens elbiler, teknologien Tigas, der gør det muligt at fremstille flydende syntetisk benzin af biomasse og naturgas og udviklingen af batterier til lagring af vind-og solenergi.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11