23948sdkhjf

Varmepumpebranchen splittet af testkrav

De nye testkrav til varmepumper, der siden 1. april 2014 har gjort det nødvendigt, at varmepumper testes af trediepart deler varmepumpebranchen. En brancheforening mener, at der er tale om fordyrende danske særkrav, mens en anden mener, at det blot er med til at sikre kvaliteten.
Det skriver Ingeniøren.

Parterne i striden er på den ene side Dansk Energis brancheforening DEBRA og på den anden side Varmepumpefabrikanterne. Og stridens kerne er de nye krav til test og dokumentation af varmepumpers ydeevne, der trådte i kraft 1. april. Producenterne kan nemlig kun ved at opfylde disse nye krav få deres varmepumpe optaget på en særlig liste, der giver forbrugerne adgang til tilskud fra energiselskabernes sparemidler.

Debra: Fordyrende tests
I energibranchens nyetablerede varmepumpegruppe Debra, der tæller ti varmepumpefabrikanter og importører er der utilfredshed at spore over de danske særkrav, der har sendt en del varmepumper til nye tests.

- Den ekstra tredjeparts-certificerede test af nye modeller koster måske 100.000-125.000 kroner pr. model, og det er der kun de danske forbrugere til at betale. Det gør varmepumperne dyrere og giver forbrugerne et snævrere udvalg. Efter vores vurdering vil det være med til at bremse udviklingen på varmepumpemarkedet, siger sekretariatschef Jørgen K. Nielsen fra Debra til ingeniøren.

Han påpeger, at kravet om certificerede trediepartstest er fornuftigt, men at det i så fald skal være gældende for alle EU-lande ikke kun for varmepumpeproducenter og leverandører i Danmark.

Varmepumpefabrikanterne: En absolut nødvendighed
Hos foreningen Varmepumpefabrikanterne er man anderledes positiv over for reglerne.

- Vores medlemmer bakker helt og fuldt op om de nye krav. Vi ser de nye krav og tredjepartstesten som en absolut nødvendighed for, at forbrugerne kan have fuld tillid til produkterne, og at markedet kan løfte sig på denne tillid til, at varme¬pumperne leverer, siger Lars Abel.

Han påpeger, at der tidligere har været uacceptable afvigelser mellem de angivne og målte værdier i varmepumperne ved stikprøvekontroller.

Originalartikel: http://ing.dk/artikel/nye-testkrav-splitter-varmepumpebranchen-168967
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.086