23948sdkhjf

Elforsk kaster penge efter energieffektive lejeløsninger i industrien

CeramicSpeed, Teknologisk Institut og Lokalenergi Handel skal kortlægge mulighederne for anvendelse af energieffektive lejeløsninger i industrien. Testpartnere er Grundfos, WEG, BCOOL og Nederman.
Projektet om energieffektive lejer, der vandt ELFORSK Prisen 2013, er så interessant for dansk industri, at der nu er bevilliget et nyt 2-årigt projekt. Projektet skal belyse besparelses-potentialet og give industrivirksomhederne et bedre beslutningsgrundlag for implementering.

Projektmidler fra Elforsk
I projektet fra 2013 blev det dokumenteret, at det er muligt at spare 70 % energi i lejer. Det er et latent besparelsesområde i industrien, da det ikke tidligere har været et område i fokus. Resultat af det vindende ELFORSK-projekt har nu vist, at det vil give særdeles god mening at undersøge besparelsespotentialet nærmere.

Derfor har Dansk Energis Forsknings- og udviklingsprogram ELFORSK bevilliget projektmidler til endnu et 2-årigt projekt, netop for at få kortlagt de store besparelsesmuligheder for industrien. Pengene er bevilliget til CeramicSpeed, Teknologisk Institut og Lokalenergi Handel, som sammen skal kortlægge mulighederne for anvendelse af energieffektive lejeløsninger i industrien.

Fra stållejer til hybridlejer til alt roterende udstyr
Projektet ligger i direkte forlængelse af det tidligere ELFORSK projekt, som viste at lejetabet i en elmotor kan reduceres med omkring 70 % blot ved at udskifte lejerne fra stållejer til hybridlejer.

Hvis alle elmotorer i diverse erhverv i Danmark skiftede til hybridlejer ville den årlige energibesparelse være omkring 51 GWh. Medtages også lejer i den tilhørende transmission bliver tallet 74 GWh.

Det forventes, at lejetabet i andet roterende udstyr som pumper, ventilatorer og gear er mindst ligeså stort. Det er dette fantastisk store besparelsespotentiale, som projektet skal kortlægge. Samarbejdspartnerne i det nye projekt udvider derfor undersøgelserne fra udvalgte elmotorer til at omfatte alt roterende udstyr.

Energibesparelsen undersøges
Formålet med projektet er at undersøge energibesparelsen, når standardlejer udskiftes med energieffektive hybridlejer i dette tilfælde fra CeramicSpped, som er partner i projektet. I hybridlejerne anvendes højkvalitets keramiske kugler i stedet for de traditionelle stålkugler. Energibesparelsen opnås gennem kuglernes ultra glatte overfalde og store hårdhed kombineret med højpræcisions løbebaner. Disse lejer er ikke blot standard lejer, men i stedet lejer hvor der er taget højde for det miljø, hvori lejerne skal anvendes.

Det ønskede resultat for projektet er blandt andet at udvikle et beregningsværktøj for energibesparelsen, som gør det muligt både for industrien og for energikonsulenter hurtigt og effektivt, at skabe et overblik og dermed et godt og sundt beslutningsgrundlag for et evt. lejeskift. Projektet og beregningsværktøjet bygger på test fra både laboratorier og fra udstyr i drift hos virksomheder. Det er hensigten på denne måde at accelerere anvendelse af energieffektive lejer. Her vil det være muligt for industrien både at drage fordel af den direkte energibesparelse, samt de øvrige fordele der er ved anvendelse af hybridlejer, blandt andet lejernes 4 til 8 gange længere levetid.

Leder efter testpartnere
Projektet er godt i gang, og allerede nu er en række virksomheder tilknyttet projektet som testpartnere her i blandt Grundfos, WEG, BCOOL og Nederman.

De deltagende parter ønsker at dække industrien bredt og er derfor på udkig efter testpartnere, som er interesseret i at være en del af kortlægningen af det store besparelsespotentiale for industrien.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125