23948sdkhjf

Dong får ophævet tilsagn fra Elsam/Nesa-fusion

Konkurrencerådet har ophævet et tilsagn, som Elsam gav i forbindelse med fusionen mellem Elsam og Nesa i 2004.Tilsagnet er ikke mere nødvendigt af hensyn til konkurrencen.
Dong Energy har siden overtaget Elsam og været bundet af tilsagnet.

- Forholdene på markedet for engrossalg af fysisk el vest for Storebælt har ændret sig væsentligt, siden Elsam fusionerede med Nesa. Derfor har vi vurderet, at tilsagnet ikke mere er nødvendigt for den effektive konkurrence, siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing.

Konkurrencerådet har besluttet at imødekomme Dong Energys anmodning om at få det såkaldte VPP-tilsagn ophævet. Tilsagnet indebærer, at Dong Energy skal bortauktionere rådigheden over en væsentlig mængde central kraftværkskapacitet.

Konkurrencerådet vurderer, at Dong Energys markedsstyrke på markedet for engrossalg af fysisk el vest for Storebælt er reduceret i en sådan grad, at Dong Energy ikke længere har mulighed for at påvirke prisdannelsen uafhængigt af andre aktører på markedet.

Rådet vurderer, at markedsforholdene har ændret sig væsentligt siden 2004, så den effektive konkurrence er styrket. Det skyldes fire forhold:

  • Dong Energys centrale kraftværkers andel af den samlede produktionskapacitet er faldet væsentligt.
  • Der er i dag installeret betydeligt mere vindmøllekapacitet end forudsat i vurderingen af fusionen i 2004
  • Kapaciteten på transmissionsforbindelserne til udlandet er udvidet
  • De decentrale kraftværker konkurrerer mere på markedet i dag, end de gjorde i 2004.

Elsam gav flere tilsagn i forbindelse med fusionen med Nesa. Afgørelsen ophæver alene VPP-tilsagnet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125