23948sdkhjf

Syddanmark indleder jagten på fremtidens energisystem

Region Syddanmark har nu sammen med regionens kommuner og de største energiselskaber samt repræsentanter for virksomheder sat projekt ’Strategisk Energiplanlægning i Syddanmark’ i gang.
Formålet er at fremme omstilling til produktion og forbrug af vedvarende energi i Syddanmark og skabe nye arbejdspladser, og ambitionen er at skabe et bidrag, der kan medvirke til at virkeliggøre den store omstilling på energiområdet – en fælles platform, der kan fremme og synliggøre nye løsninger på energiområdet. Det oplyser Trefor i en pressemeddelelse.

Projektet er støttet af midler fra Energistyrelsen, og det strategiske perspektiv i projektet er baseret på borgernes interesser og behov.

Regionens indsats er forankret i tre delopgaver, og kommunerne i Trekantområdet; Vejle, Fredericia, Kolding og Middelfart er gået sammen med energikoncernen Trefor om at finde gennemtænkte og fremtidssikrede løsninger på, hvordan man sikrer opvarmning af de boliger og småbyer, hvor der ingen kollektiv varmeforsyning er, når olie- og gasfyr med tiden bliver udfaset.

Konkrete og borgernære aktiviteter
Det strategiske perspektiv i projektet er baseret på borgernes interesser og behov. Strategien er at de borgere, der ønsker at yde en indsats for forbedring af egen bolig og få adgang til optimal energiløsning skal reagere samtidigt.

Regionsformand Carl Holst glæder sig over, at der nu kommer konkrete og borgernære aktiviteter i gang.

- Det er svært for mange at forholde sig til den grønne omstilling. Men nu, hvor boligejerne i udvalgte landsbyer kan deltage i omstillingsdagsordenen, bliver det langt mere konkret for borgerne. Samtidig kommer boligejerne og landsbyerne til at vise gode eksempler på optimale energiløsninger, der kan bruges af andre. Derudover er det glædeligt, at energiselskaberne, kommunen og regionen samarbejder om disse aktiviteter, der bidrager til at finde fælles løsninger på fremtidens energiforsyning, siger Carl Holst.

Og hos Trefor er Charles Nielsen, direktør for El-net, Vand og Varme, helt på linje med regionformanden.

- Et stort flertal i folketinget ønsker, at vi skal omstille vores samfund i retning af mere grøn energi. Vi ser store perspektiver i dette projekt, der er en fantastisk mulighed for et samarbejde mellem kommuner, virksomheder og infrastrukturejere om udvikling af fremtidens energisystem, siger Charles Nielsen.

Naboer bliver grønne sammen
Der er efterhånden mange eksempler på landsbyer, hvor den grønne omstilling er i fuldt flor. Foreninger, lokaludvalg og naboer går sammen og sparer penge på deres egen energiregning og finder fælles løsninger på nye energiforsyninger, når eksempelvis de gamle oliekedler skal udskiftes.

Samsø er verdenskendt for deres omstilling og mange lokalsamfund er på vej. Eksempelvis er landsbyen Føns i Middelfart Kommune ved at etablere fælles varmeforsyning efter i fællesskab at have lavet en række forbedringer i beboernes egne huse. De landsbyer, der har gjort det, har nu fået langt bedre klima, konto og komfort. Husene er simpelthen blevet flottere, billigere i drift og har samtidig øget deres værdi. I tillæg er fællesskaberne styrket og landsbyerne som helhed mere attraktive, skriver Trefor.

- Den grønne omstilling får vidtrækkende konsekvenser for Danmark og danskerne, og i Trefor glæder vi os til at kunne sætte endnu et markant og innovativt aftryk på fremtidens energisystem, slutter Charles Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078