23948sdkhjf

Naturgas Fyn glæder sig over fremtidsanalyse

Også på lang sigt er der brug for gassen og gasnettet, konkluderer Energistyrelsen i sine scenarieanalyser. Og det glæder landets tredjestørste naturgasselskab, Naturgas Fyn.
Det kræver en klar plan, hvis frigørelsen fra de fossile brændsler skal lykkes. Energistyrelsen konkluderer, at naturgassen, som det mindst CO2-udledende fossile brændsel, bør være det fossile brændsel, der udfases sidst. Og at der forventes et gasforbrug også efter 2050, baseret på grøn gas. De konklusioner glæder direktør i Naturgas Fyn, Ole Hvelplund, sig over.

- Vi har længe vidst, at gassen ville få en ny rolle. Det er meget positivt, at analyserne nu slår fast, at vi ikke kan undvære gassen. Vi ser frem til at udvikle nye løsninger, nye markeder, så gassen kan levere optimalt til den nødvendige omstilling, lyder det fra naturgas-direktøren.

Ole Hvelplund peger samtidig på, at analyserne rejser en række vigtige spørgsmål.

- Vi er som samfund blevet enige om, at vi på sigt skal udfase de fossile brændsler. Det vil vi gerne bidrage til, så det bliver gjort bedst muligt og i et tempo, der gør at vi ikke misser oplagte muligheder undervejs. Vi bør for eksempel overveje, om fast biomasse som træpiller og flis er den rigtige vej, når vi ved, at det er en begrænset ressource. Eller hvilke løsninger, vi vil tilbyde for de boliger, der ikke samfundsøkonomisk kan nås med fjernvarme. Måske er naturgas afløst af grøn gas et bedre alternativ, siger han.

Biogas spås stor fremtid
Og at der kommer grøn gas, er Naturgas Fyn en garant for. Selskabet forventer at investere mere end 0,5 mia. kr. i udbygning af biogasanlæg over de kommende to år.

- Naturgas Fyn satser på biogassen, fordi det er en god forretning, og fordi det danske samfund og Folketinget efterspørger en omstilling af gassektoren. Vi vil fortsat dyrke områder, hvor naturgassen kan gøre en positiv forskel i form af nye løsninger for villaejerne, VE-løsninger til industrien eller i en hårdt trængende transportsektor, og successivt konvertere disse kunder til den grønne gas, så biogasproduktionen kommer op i gear, påpeger Ole Hvelplund.

Hvad skal gassen bruges til
Gassen skal ifølge analyserne stadig anvendes til opvarmning i private boliger. Den skal bruges som fleksibel energikilde i industrien, og så spås den en fremtrædende rolle i omstillingen i transportsektoren, hvor alternativerne til diesel og benzin er få.

Styrelsen betinger således tre ud af fire scenarier for en fossilfri transportsektor på anvendelsen af gas til tung transport. Et kapitel Naturgas Fyn allerede har taget hul på med gastankstationer i både Odense og Fredericia. Endelig er gassen og gasnettet helt afgørende for et elsystem, der i fremtiden vil være domineret af vindkraft. Gassen skal sikre stabilitet i elforsyningen, når det ikke blæser, og kan levere en effektiv balancering og energilagring.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094