23948sdkhjf

Påskesolen lunede for fjernvarmeforbrugerne

Landets 47 store solvarmeanlæg hos fjernvarmeværker arbejdede på højtryk i påsken. I Oksbøl dækkede eftermiddagssolen således stort set alle 1200 husstandes varmebehov, selv om temperaturen i nattetimerne nåede under frysepunktet.
Solens stråler er fantastiske, og i påsken bagte solen i flere dage ned over landet. Det nød især fjernvarmeforbrugerne på de 47 fjernvarmeværker med store solvarmeanlæg rigtig godt af. For de mange solskinstimer blev nemlig til boligopvarmning i de knapt så lune nattetimer, hvor temperaturen flere steder dykkede under frysepunktet.

I landets vestligste område omkring Blåvand blev temperaturen målt til at passere 20 grader i dagtimerne.
I det område ligger Oksbøl Varmeværk, som for alvor havde glæde af sit nu 14.745 kvadratmeter store solvarmeanlæg, fortæller driftsleder Preben Pedersen.

- Det var nogle rigtig gode dage, hvor vi virkelig sparede på brugen af naturgas. Det var en gevinst for forbrugerne og klimaet, fortæller Preben Pedersen.

Påskedag toppede solenergien i påsken. Den dag leverede solvarmeanlægget 89 procent af det samlede behov for fjernvarme hos Oksbøl Varmeværks 1200 tilsluttede husstande.

Flere anlæg er på vej
Fjernvarmeværkerne opsamler solens energi fra solvarmeanlæggene i såkaldte akkumuleringstanke, der er kæmpe termokander til lagring af varme. Derved gemmer man energi fra solen skinner, til forbrugerne har behov for den i aften- og nattetimerne. Oksbøl Varmeværk er netop nu i gang med at bygge en ny og større akkumuleringstank til at forøge lagerkapaciteten. Den nye tank er på 2500 kubikmeter, mens den gamle er på 1600 kubikmeter.

Andre fjernvarmeværker arbejder med at gemme solens energi endnu længere end på dag til dag-basis. Således opererer man med at gemme fra sommer til vinter.

Alt i alt er der nu 47 store solvarmeanlæg i drift. Seneste skud på stammen er i øvrigt den største på 37.500 kvadratmeter i Dronninglund, hvor der er etableret et stort damvarmelager til at gemme fra sommer til vinter. Den samlede produktion på de 47 anlægs i alt 423.000 kvadratmeter solfangere svarer til mere end 10.000 husstandes årlige forbrug af fjernvarme. Yderligere 23 steder arbejdes der med nye anlæg eller udvidelser af eksisterende anlæg. Faktisk er hele 328.000 kvadratmeter mere på vej indenfor et til to år.

Væksten er taget til de seneste seks-syv år, og det er der en soleklar grund til, forklarer chefkonsulent John Tang fra Dansk Fjernvarme.

- De store solvarmeanlæg er grønne, de sikrer forbrugerne billigere energi, og så er Danmark tilmed førende internationalt på dette felt. Det er helt unikt, at et relativt solfattigt land som Danmark kan få så stort udbytte af solenergien, siger John Tang.

En ny analyse fra fjernvarmens tænketank Grøn Energi viser, at de store solvarmeanlæg er ganske gode investeringer for rigtig mange fjernvarmeværker. Således betød marts måned i år, som var mere solrig end normalt, en besparelse på over 130 kroner for et standardhus på 130 kvadratmeter med årligt forbrug på 18,1 MWh. Tidligere har fjernvarmeværker med solvarme kunnet melde om, at en solrig april betød op mod en sparet 500-kroneseddel, fordi solens stråler erstattede brug af naturgas.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11