23948sdkhjf

Kamstrup får ministerbesøg

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen mødes mandag med fjernvarmebranchen hos Kamstrup i Skanderborg. Mødet skal give ministeren et indblik i en grøn dansk eksportbranche.
Mens mange danske virksomheder måtte bukke under for finanskrisen, oplevede blandt andet Kamstrup i Skanderborg stor fremgang i eksport af fjernvarmekomponenter. Og i perioden 2007 til 2011 steg fjernvarmeindustriens samlede eksport med 33 procent.

Det har gjort handels- og udviklingsminister Mogens Jensen nysgerrig efter at høre mere om det grønne eksportpotentiale for fjernvarmebranchen. Han har derfor sagt ja til at mødes med en række repræsentanter fra fjernvarmeindustrien og fjernvarmeværkerne hos Kamstrup i Skanderborg den 3. marts for at diskutere muligheden for at udbrede grøn fjernvarmeteknologi til lande, hvor der stadig spildes store mængder energi i elproduktionen og på individuel opvarmning i boliger.

- Vi har i Danmark kæmpe glæde af en effektiv, grøn fjernvarmeteknologi til at sikre os minimalt forbrug af brændsler. Det er en succeshistorie både økonomisk og miljømæssigt, som vi kan hjælpe udlandet med at få samme succes med, lyder det fra Mogens Jensen.

Kina og Rusland ser fjernvarme som en løsning
Den primære årsag til den markante stigning i fjernvarmeeksporten er, at lande som Kina og Rusland er begyndt at se fjernvarme som en væsentlig del af løsningen på landenes stigende energiforbrug og forureningsproblemer. På et almindeligt elværk er det kun mellem 30 og 50 procent af brændslet, der bliver til elektricitet. Resten er overskudsvarme, som man kan lede ud til private boliger ved hjælp af fjernvarme. Derved sikrer man udnyttelse af op til 90 procent af det brændsel, der bruges på kraftværket. Det betyder, at folks behov for at bruge brændsel til opvarmning lokalt i boligerne og i virksomhederne fuldstændigt forsvinder. Dermed bruger man kun halvt så meget brændsel. Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

- Fjernvarme er den teknologi, der hurtigst kan reducere såvel CO2-udledning som forbruget af brændsler. Den beror på mange årtiers erfaringer og er utrolig let at implementere. Danske virksomheder er internationalt førende og har skabt grundlaget for en grøn, dansk eksporthistorie i topklasse, siger analysechef for tænketanken Grøn Energi Jesper Koch.

Det grønne potentiale i fjernvarmen er tårnhøjt, teknologien er enkel at implementere. Men udbredelsen af fjernvarme er meget begrænset uden for Danmarks grænser. Dog forventer branchen selv en stigning i eksporten på 225 procent frem mod 2020.

- Hos Kamstrup har vi netop startet en helt ny automatisk produktion af fjernvarmemålere, og vi ser et meget stort potentiale for vores fjernvarmemåler i Europa og Asien, siger Per Trøjbo, salgschef i Kamstrup.

Danmark er internationalt førende inden for fjernvarme med virksomheder som Grundfos, Danfoss, Logstor og Kamstrup i Skanderborg.

Det er tænketanken Grøn Energi, der arrangerer mødet hos Kamstrup. Ud over handels- og udviklingsministeren deltager også repræsentanter fra industrien, fjernvarmeværkerne og en række interesseorganisationer.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14