23948sdkhjf

Danskerne skifter olien ud med gas

Fra 2003 til 2013 har mere end 30.000 danske husstande skiftet fyringsolien ud med gas. Det viser en ny opgørelse, som Danmarks Statistik har lavet for HMN Naturgas I/S.
Udviklingen afspejler ifølge administrerende direktør i HMN Naturgas, Susanne Juhl, at råvarepriserne på gas og olie ikke længere automatisk følges ad.

Siden 2006 har gassen således været billigere end olie. Og ifølge tal fra Energitilsynet og brancheorganisationen Energi- og olieforum er råvarepriserne på fyringsolie siden 2009 steget næsten dobbelt så meget som priserne på naturgassen.

- Førhen gik priserne på olie og gas arm i arm. Hvis olieprisen steg eller faldt, skete det automatisk også for naturgas. Efter liberaliseringen af gasmarkedet er gaspriserne imidlertid gået deres egne veje og er blevet billigere end olie. Der er dog mange, der tror, at priserne på olie og gas fortsat følges ad, men dette er altså ikke tilfældet, fortæller Susanne Juhl og uddyber:

- Samtidig kan energiselskaberne i modsætning til tidligere vælge mellem flere forskellige leverandører, når de skal skaffe gas til deres kunder. For eksempel køber selskaberne nogle gange gas fra Tyskland eller Holland, når de kan opnå en god pris. På den måde kan danske naturgasforbrugere forsynes billigere end før i tiden.

En god udvikling for klimaet
Konverteringerne fra olie til naturgas har også betydning for miljø og klima, påpeger den administrerende direktør for HMN Naturgas I/S.

- Hvis man sammenligner et gammelt oliefyr med et nyt gasfyr, vil udledningen af CO2 være cirka 40 procent mindre ved at bruge gas. Ved at bruge naturgas i stedet for olie bliver der samtidig mindre forurening med sundhedsskadelige partikler såsom sod, svovl og NOX’er. Dette har jo været kendt i mange år, men i gasbranchen har vi måske ikke fået kommunikeret disse ting klart nok ud i den brede offentlighed, siger Susanne Juhl.

Ifølge HMN Naturgas er op mod 30.000 huse med oliefyr beliggende i områder, der ligger klods op ad naturgasnettet. Hvis disse huse skifter til naturgas, vil det medføre en årlig besparelse på tilsammen 60.000 tons CO2, viser beregninger som HMN Naturgas har foretaget på baggrund af offentligt tilgængelige tal fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi under Aarhus Universitet.

Opgørelsen fra Danmarks Statistik er baseret på data fra BBR-registret (Bolig- og Bygningsregistret), som administreres af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Tallene er opgjort for alle danske kommuner og gælder helårsbeboelse: Parcelhuse, rækkehuse, lejligheder m.m.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109