23948sdkhjf

Vindmølleindustrien langer ud efter Det Miljøøkonomiske Råd

Rådet har ingen reel indsigt i energisektoren og tror blindt på det forfejlede europæiske CO2-kvotehandelssystem, lyder kritikken fra brancheorganisationen, der samtidig beskylder rådet for at agere politisk.
Allerede en uge inden Det Miljøøkonomiske Råd, DMØR, fremlægger sin rapport, møder rådet og dets konklusioner kritik fra flere sider. Både Solcialdemokraterne og De konservative gav således i Jyllands-Posten torsdag udtryk for, at de ikke var enige i rådets konklusioner. Og nu møder rådet også heftig kritik fra brancheorganisationen Vindmølleindustrien, hvis medlemmer står til at blive taberne, hvis man fra politisk side skulle vælge at følge rådets anbefaling om at udsætte Horns Rev 3 og Kriegers Flak til efter 2020.

- Vi ved af erfaring at det, der driver den grønne omstilling og vedvarende investeringer, er politiske visioner om en renere og grønnere klima- og energipolitik. DMØR’s ’laden stå til’ dagsorden og blinde tro på det forfejlede kvotemarked samt manglende indsigt i potentialet i den grønne del af energisektoren er utrolig, lyder det fra adm. direktør i Vindmølleindustrien Jan Hylleberg.

Det forlyder, at DMØR i den kommende rapport anbefaler at sænke det danske ambitionsniveau for vedvarende energi fra 35 procent til 30 procent i 2020 samt en genovervejelse de to store kommende havmølleparker Kriegers Flak og Horns Rev 3. Og det er noget, der vækker harme hos Vindmølleindustrien.

- Det er velkendt, at DMØR er kritisk overfor vedvarende energi, men jeg må sige, at de med denne rapport nu viser deres sande ansigt som en politisk bevægelse og ikke et uafhængig analytisk råd. At anbefale politiske beslutninger, der i sit indhold har virkning med tilbagevirkende kraft, er stærkt betænkeligt, fastslår Jan Hylleberg.

Historien skræmmer
Som optakt til torsdagens offentliggørelse af anbefalingerne fra DMØR, udtalte Venstre den 19/2, at de ønsker at åbne energiaftalen for at se på økonomien bag. En udmelding der heller ikke just vækker begejstring i Vindmølleindustrien.

- Det er meget spændende at se, om Venstres udmelding betyder, at Lars Løkke Rasmussen er på vej til at placere Venstre det samme sted, som Anders Fogh Rasmussen gjorde i 2001, hvor han med aflysningen af indgåede aftaler om f.eks. havvindmølleparker indledte en 7-årig periode uden grøn energipolitik. Konsekvensen heraf var stilstand i den danske omstilling samt praktisk talt ingen international interesse for at investere i Danmark, påpeger Jan Hylleberg.

Energiaftalen fra 2012 har ifølge brancheforeningen for første gang i mange år medført, at der er en reel interesse fra udenlandske investorer i at investere i dansk energiinfrastruktur. Hvis ambitionerne i aftalen mindskes, kan man ifølge DMØR’s beregninger spare ca. 3,5 mia. kr. i 2020 og øge beskæftigelsen med ca. 5.000, fremgår det torsdag af en artikel i Jyllands-Posten.

- Disse relativt beskedne tal sætter fint anbefalingerne i perspektiv. Samtidig må jeg understrege, at jobskabelseseffekten alene ved Horns Rev 3 og Kriegers Flak langt overstiger det, som DMØR finder frem til, siger Jan Hylleberg.

Byggeriet af Anholt Havmøllepark på 400 MW skabte 8.000 arbejdspladser i anlægsperioden. Hvis samme beskæftigelsesnøgle anvendes til de to kommende havmølleparker vil de skabe op imod 20.000 arbejdspladser, hvoraf langt størstedelen vil være danske, anslår brancheorganisationen.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063