23948sdkhjf

Køkkenaffald bliver til biodiesel i Viborg

Snart kan alle borgere i Viborg Kommune vælge at deltage i en ny forsøgsordning med frasortering af brugt madolie og fedt fra resten af deres affald, så det kan genanvendes til at producere bæredygtig biodiesel.
Forsøgsordningen, der begynder 1. februar, er et partnerskab mellem Revas – Viborg Kommunes affaldshåndtering – Daka Biodiesel og Agro Business Park i regi af EU-projektet RecOil.

Der er stigende fokus i Danmark på de mange ressourcer, som vi ikke udnytter på mest effektiv vis i vores nuværende håndtering af affald. En sådan ressource er den mængde brugt madolie og fedt, som danske husholdninger dagligt skyller ud i vasken eller hælder i skraldespanden. Viborg Kommune danner nu rammen om et storskala forsøg med indsamling for at afklare, hvor stort potentialet er, og om borgerne er villige til at frasortere denne affaldsfraktion og dermed bidrage til en grønnere transport med større produktion af bæredygtig biodiesel.

Alle borgere i Viborg Kommune vil kunne hente en indsamlingsspand og en instruktionsvejledning på deres lokale genbrugsplads, hvor de også kan aflevere fyldte spande igen efter behov. Spanden må fyldes med alle former for fedt og olie; stegefedt, fedtkanter fra kød, konservesolie, for gammel madolie, smør, margarine og friturefedt. Daka, som i forvejen kører landet rundt efter affald fra bl.a. landbrug og restauranter, tager så spandene med og bruger indholdet i deres biodieselproduktion.

Landsbyen Ørum øst for Viborg bliver centrum for projektet, da der her vil være en særordning på forsøgsbasis med husstandsafhentning af spandene sammen med det almindelige affald to gange i løbet af perioden. Det skal vise, om dette gør en markant forskel i forhold til folks villighed til at sortere og aflevere deres fedt.

Der findes ikke længere ”affald”
Poul Møller, affaldschef i Revas, har været positiv overfor projektet helt fra starten, da kildesortering er noget, vi skal til at vænne os til i Danmark.

- Det er vigtigt for fremtidens Viborg Kommune og Danmark at gøre op med konceptet "affald". Der findes ikke affald længere, men der findes til gengæld masser af ressourcer, som muligvis har udtjent deres formål ét sted, men som kan udnyttes andre steder. Denne tankegang ligger endnu ikke helt fast i danskerne. Et projekt som RecOil, kan være med til at skabe bevidsthed om affaldets muligheder.

Forsøgsordningen løber fra 1. februar til 1. juli 2014, hvorefter projektpartnerne vil gøre status på forløbet ud fra en miljømæssig og økonomisk vurdering og tage stilling til, om potentialet er der til en forlænget eller permanent ordning.

Projektet lanceres med et åbent møde for alle interesserede d. 30. januar kl. 17.30 i Agro Business Park, Niels Pedersens Allé 2, 8830 Tjele.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094