23948sdkhjf

Kommuner kan spare milliarder på energien

Der ligger et stort potentiale i at spare energi i den kommunale bygningsmasse, det viser ny analyse fra Dansk Energi.
Den kommunale valgkamp kører i højeste gear. Og nu byder de danske energiselskaber ind i valgkampen. Ifølge en gennemgang af energisparepotentialet i den kommunale bygningsmasse, forventer Dansk Energi, at energiselskaberne kan realisere besparelser i kommunerne for 2,8 mia. kroner næste år og over 3 mia. i 2015 svarende til i alt godt seks milliarder kroner.

Fraregner man kommunernes investeringsomkostninger vil nettoværdien af de forventede besparelser i kommunerne over de kommende to år udgøre over 2,6 mia. kroner. Det er store beløb, som ikke kommer til udbetaling alle sammen i et enkelt budgetår, men løbende over besparelsernes samlede levetid.

- Vores analyse viser med al tydelighed, at uanset, hvordan man gør det op, så er der store besparelser at komme efter ude i de danske kommuners bygningsmasse. De tilbagemeldinger vi får fra vores medlemmer er, at hvis endnu flere kommuner fik lavet en strategi for anvendelse af deres bygninger og optimeret bygningsdriften, så ligger der et stort potentiale og venter. Det er et godt sted at starte for de nye kommunalbestyrelser, som sætter sig i byrådssalen efter nytår, siger Rasmus Tengvad, konsulent i Dansk Energi.

Energiforbruget i de kommunale bygninger anslås til 18 PJ eller cirka tre procent af det samlede energiforbrug i Danmark. En konservativ vurdering fra Dansk Energi af de potentielle muligheder for energibesparelser i de kommunale bygninger ligger mellem 30 og 60 procent af deres samlede energiforbrug over de kommende år.

De fleste kommuner har en strategi
Mange kommuner har gennem de seneste år arbejdet systematisk i forhold til håndtering af deres bygningsmasse. En ny undersøgelse viser således, at ud af de 44 kommuner, som har deltaget i undersøgelsen har 70 procent en strategi på energiområdet, samt bred politisk opbakning til at gennemføre energioptimering ifølge Energiforum Danmark og Statens Byggeforskningsinstitut, SBI.

-Der har i flere år været fokus på at reducere energiforbruget i kommunerne. Dels gennem krav til eksempelvis energimærkning af bygninger, dels via frivillige aftaler mellem KL og staten. Med aftalerne forpligter kommunerne sig til som minimum at gennemføre de energibesparende tiltag, der har en tilbagebetalingstid på under fem år, siger Rasmus Tengvad.

Energiselskaberne hjælper hvert år borgere, virksomheder og det offentlige med at anvende energien mere effektivt. Energiselskaberne fandt således sidste år besparelser i kommunerne svarende til seks procent eller 142 GWh.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.829