23948sdkhjf

Minister åbnede gasmotorvej til Tyskland

Med et tryk på knappen indviede minister Martin Lidegaard mandag Energinet.dk’s nye gasledning til Tyskland og en kompressorstation ved Egtved.
Der blev sat tryk under fremtidens gassystem, da klima, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard mandag middag officielt indviede en ny 94 kilometer lang gasledning til Tyskland og en ny kompressorstation i Egtved ved Kolding. Det skete, da han med et tryk på en stor, gul knap satte gang i gassen.

- Den nye forbindelse betyder, at danskerne fortsat kan være sikre på, at der er gas, når vi skal bruge den, sagde ministeren i sin tale.

240 gæster overværede indvielsen. Udover Martin Lidegaard var EU’s generaldirektør for Energi, englænderen Philip Lowe, også blandt talerne. Han roste projektet, der er støttet med 100.000.000 euro af EU’s genopretningsprogram for energiområdet.

- Med den nye station forstærkes energiforbindelserne til Europa, hvilket vil få stor betydning for det internationale gassystem i fremtiden, sagde Philip Lowe.

Fremtidig forsyning sikret
Den nye gasledning består af 6.000 rør og går fra Ellund ved den dansk-tyske grænse til Egtved. Med en diameter på 76 cm vil den nye rørforbindelse være i stand til at transportere 700.000 kubikmeter naturgas i timen sydfra i modsætning til den nuværende, der har en kapacitet på 320.000 kubikmeter.

Den hidtidige gasledning har i mange år transporteret gas fra de danske felter i Nordsøen til Tyskland, men i takt med at den danske produktion falder, sikrer den nye ledning, at der altid er gas til kraftværker, virksomheder og private husstande. Netop fremtidens forsyningssikkerhed lagde Martin Lidegaard vægt på i sin tale.

- I dag bygger vi ikke kun en bro til Europa og det europæiske gasmarked. I dag bygger vi også en bro til en grønnere fremtid, sagde ministeren i sin tale.

Internationale forbindelser
Gasledningens og kompressorstationens vigtige rolle blev også påpeget af blandt andre Jens Schumann, der er administrerende direktør for det tyske firma Gasunie. Gasunie udbygger gasnettet på den tyske side af grænsen.

- Samarbejdet mellem vores to lande er vigtigt, også i fremtiden, hvis naturgas skal være fremtidens batteri for grøn energi, pointerede han.

Selvom det nye gassystem forbinder det danske og det tyske gasnet, er det ikke kun vigtigt for det dansk-tyske samarbejde. Det er også af stor betydning for landene omkring os.

- Ellund-Egtved projektet minder os om, at energi ikke kun er et nationalt eller et europæisk anliggende, sagde generaldirektør Philip Lowe og pegede på, at præcis som komponenterne til den nye gasledning kommer fra alle dele af verden, så skal også energi i fremtiden komme fra mange forskellige lande.

Gas fra Nordsøen vil stadigvæk spille en stor og vigtig rolle for danske gaskunder, men med den nye gasledning til Tyskland er det ikke kun gassen, der kan komme fra Tyskland, Holland, Rusland, Norge, Nordafrika mv. Det kan gasprisen også. Vi bliver i højere grad en del at et stort og grænseoverskridende marked, hvor der er større konkurrence om at sælge gassen til konkurrencedygtige priser.
Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096