23948sdkhjf

Lokal entreprenør gør havn klar til energimekka

Havnen er ved at skifte image fra fiskeri- til energimekka

Det bliver lokale kræfter, der skal bygge 120 meter ny kaj til Thorsminde Havn.

Det er entreprenørfirmaet Ivan Jakobsen med base i Struer - 45 km væk fra havnen - der netop har landet opgaven.

Det skriver mediet Danish Offshore Industri, DOI.dk.

Thorsminde Havn er ved at transformere sig fra en klassisk fiskerihavn til at blive basehavn for den kommende vindmøllepark Thor. Det kræver mere plads, og derfor må kajen udvides.

Og det er langt fra det eneste, der foregår på den vestjyske havn i energiforretningens tjeneste.

Sidste sommer fik havnen uddybet alle havnebassiner, så der kom mere vanddybde langs alle kajer og broer; noget der var nødvendigt for at de store skibe som eksempelvis mandskabsbådene kan anløbe havnen.

Siden sidste sommer har der været henholdsvis fire og fem meters vanddybde overalt.

Kigger mod vest

Arbejdet med at gøre indsejlingen dybere har været nødvendig, fordi flere og flere energiaktører skuer mod Vestjylland og Thorsminde. De kommer med store fartøjer, og store fartøjer skal have meget plads.

Herunder Vattenfall, der etablerede sig på havnen i slutningen af 2022 og var spændte på, hvordan arbejdet med at sejle gods ind og ud ville gå.

- Vi var bekendt med, at indsejlingen i Thorsminde Havn kan være kringlet. Men vores kaptajner har fået nogle rigtig gode råd og havnen er behjælpelig 24 timer i døgnet, så de kan slukke for slusen, hvis det bliver nødvendigt. Deres pejlebåd både holder øje med indsejlingen og vanddybden og derfor har de styr på monitoreringen, så de kan se om sandet har flyttet sig, fortæller Thomas Baagøe Larsen, Site Manager Construction hos Vattenfall i Thorsminde.

Flere virksomheder rykker ind

Det er RWE der står for at etablere Thor, og de har valgt at alle drift- og service-aktiviteter i forbindelse med vindmølleparken Thor skal foregå på Thorsminde Havn. 

Desuden er havnen også valgt som lokation for svenske Vattenfalls Construction and Management Site, hvorfra energiselskabet udførte byggeledelsen af de to havvindmølleprojekter Vesterhav Syd og Nord.

Thor Havvindmøllepark bliver med en planlagt kapacitet 1.000 megawatt (MW) Danmarks hidtil største havvindmøllepark. Havvindmølleparken skal bygges cirka 22 kilometer fra havnen i Thorsminde.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078