23948sdkhjf

Ny indsats skal få os forbi de hurdler, der står i vejen for det danske PtX-eventyr

Af Jens Roedsted, CEO (interim), Force Technology.

Potentialet for Power-to-X er enormt og det er en vigtig del af den grønne omstilling. Derudover har Power-to-X-vision potentiale til at blive ikke blot en national, men også en global forretning.

Det tror vi på i Force Technology, men vi ved også at dansk industri fortsat står overfor masser udfordringer, som endnu ikke er ryddet af vejen - for eksempel i forbindelse med etablering og drift af Power-to-anlæg.

Store beslutninger om for eksempel udbygning af vedvarende energi og brintinfrastruktur skubber investeringsbeslutningerne og skaber forsinkelser i markedet. Det er derfor vigtigt ,at vi får ryddet nogle af de andre sten af vejen imens. Det arbejder vi på at gøre noget ved i Force Technology.

Med en ny 4-årig indsats vil vi adressere de konkrete udfordringer den danske industri møder, når det kommer til Power-to-X. Vi vil sikre adgang til infrastruktur, gøre det enklere at skalere op og sikre kapacitetsopbygning ved hjælp af domæneviden og øge effektiviteten.

Den nye indsats bygger videre på en allerede gennemført indsats ’Power-to-X som katalysator for grøn omstilling og vækst’, hvori der i perioden 2021-2024 blev etableret et solidt fundament indenfor brintfremstilling, -håndtering og -oparbejdning til grønne brændsler, samt metrologi i tæt dialog med økosystemet.

Politisk er der efterhånden også lavet forskellige aftaler, der skal hjælpe Power-to-X på vej, fx den helt nye brintaftale, hvor den danske stat er klar til at påtage sig en del af risikoen i forbindelse med etablering af rørkapacitet til Tyskland, så længe markedet kan leve op til fem betingelser. Samt Danmarkshistoriens største havvindsudbud, hvor der bliver udbudt 6 gigawatt havvind fordelt på seks parker. 

Optimering og skalering kræver viden og test

Kendskab til levetid for komponenter i brint og grønne brændsler bliver helt essentielt, når elektrolyseteknologiens effektivitet skal optimeres, og driftsbudgetterne skal overholdes.

Med den politiske aktivitet og med vores allerede udførte arbejde er vores mål at nedbryde de barrierer, der fortsat eksisterer for at realisere det danske Power-to-X væksteventyr - med dybere fokus på slutbrugeren - for hermed at stille rådgivningsydelser og testmuligheder til rådighed for den danske industri, både on-site og med mobile og storskala testfaciliteter. På den måde er vores mål at bidrage til, at den grønne vision om PTX bliver til en global forretning.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156