23948sdkhjf

Regeringen jagter konstant nye grønne løsninger, men overser batterierne

Af Peter Høirup, Nordic Battery Segment Manager, Schneider Electric.

I Danmark er vi ikke blege for at kalde os selv et globalt, grønt foregangsland. Men alt imens regeringen stræber efter den fornemme titel, overser den de solide og gennemtestede løsninger i den grønne omstilling. Det kan koste dyrt for både samfundet og klimaet.

For uden effektive og modne lagringsteknologier, som batterier, der kan gemme grøn energi til gråvejrsdage, bliver Danmark aldrig helt fri af fossile brændstoffer.

Det har vores nordiske naboer for længst indset. Norge, Sverige og Finland har et omfattende nordisk batterisamarbejde, den norske regering har initieret en strategi for batteriproduktionen, og rundt om i Europa skyder nye batterifabrikker op konstant.

Men Danmark? Ja, vi står stille til på sidelinjen og retter i stedet det politiske fokus mod ny forskning og uprøvede teknologier, mens andre forfølger potentialet i det, vi allerede ved virker. Det burde ikke være enten-eller.

For batterier er en af de mest modne og efterspurgte lagringsteknologier, vi har. Frem mod 2030 vurderer Miljøministeriet, at batterimarkedet bliver fjortendoblet, og at priserne fortsat vil falde markant.I sol- og vindbaserede energisystemer, hvor batterier er en central komponent, vil omkostningerne falde yderligere 70 procent frem mod 2030, ifølge den amerikanske tænketank RethinkX.

Lad mig slå det helt fast: Danmark risikerer at misse et milliardmarked i vækst, hvis vi ikke omstiller os og samarbejder med de lande, der lige nu går forrest.

Norden og Europa er allerede godt på vej til at indhente Kinas markante forspring i at benytte batterier som lagringsteknologi, og det er på tide, at Danmark deltager i samarbejdet.

Vi har alle forudsætninger for at tilegne os en del af markedet: vi er højtuddannede, har stor ekspertise inden for udvikling af grønne teknologier, og ledende institutioner og virksomheder, der allerede bidrager til batteriproduktionen.

Hvis vi vil have en plads i feltet, kræver det kun, at regeringen får øjnene op for det kæmpe uudnyttede potentiale, som batterierne byder på.

Det er sådan, vi understøtter dansk økonomi og de globale klimamål – samtidigt.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (9)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.281