23948sdkhjf

Elsystemet kræver større dataindsigt og intelligent styring

Mange forsyningsselskaber har ældre energimålere og energistyringssystemer, der ikke giver den tilstrækkelige indsigt og mulighed for at håndtere udfordringen fra elektrificeringen af samfundet og den stigende støj i elsystemet. Landis+Gyr har løsningen med den seneste generation af energimålere og tilhørende software services.

Danmark er et af de lande i verden, hvor den største del af elektriciteten fremstilles af vedvarende energikilder som vind- og solenergi. Det giver udfordringer, for vind og sol er der ikke hele tiden. Derfor er det afgørende, at sørge for, at der er balance mellem udbud og efterspørgsel i systemet.

Den strøm, der produceres i solceller og vindmøller sendes via kabler og højspændingsmaster - og transformere laver den om til spændingsniveauer, vi kan bruge i fabrikker, kontorer, lejligheder, huse og elbiler. Rundt omkring sidder der energimålere - ved solcellerne og vindmøllerne, i boligerne og industrien osv.

”Der findes i grove træk to energimålere - en til husholdninger og en i distributionsnettet både på højspænding og lavspænding, der hvor man har transformerstationerne. De genererer data, der ryger ind i kontrolcentre hos forsyningsselskaberne, som skal holde øje med, at det hele fungerer - og der kommer Landis+Gyr ind i billedet. Vi leverer den hardware, der samler data ind, og så har vi nogle systemer, der kan bidrage med data til selskaberne, så de bedre kan styre og regulere strømmen,” forklarer Kjeld Gade, Nordic Country Manager i Landis+Gyr.

Men målere og systemer kan ikke klare det hele. Priserne på strømmen spiller også en afgørende rolle, for det påvirker slutbrugernes adfærd, så de spreder deres forbrug ud over døgnet. Vigtigheden af dette lærte vi for alvor under de voldsomme energiprisstigninger i 2022. Vi har lært tommelfingerreglerne om, at strømmen er dyrere mellem 18 og 20, når folk laver mad - og at den bliver billigst efter midnat. Desuden har mange af os downloadet en app, der viser, hvad strømmen koster på givne tidspunkter.

Men alligevel er det ikke nogen nem opgave at holde balancen i elsystemet, for samtidig sker der en omfattende elektrificering af samfundet - og elbilerne alene er en stor udfordring.

Støj i elsystemet

”Der er noget, der hedder støj (harmoniske overtoner) i elsystemet, som kan gøre, at transformerstationer ikke fungerer ordentligt. Hver gang man laver noget om fra vekselstrøm til jævnstrøm og omvendt, kan der opstå støj. Tag fx solceller - de laver jævnstrøm, der skal laves om til vekselstrøm. Elbilerne lader op med vekselstrøm derhjemme. Men ude på de store ladestationer lader de op med jævnstrøm, så det skal laves om fra vekselstrøm til jævnstrøm, så man kan lade en masse energi ind i bilen hurtigt. Alle de processer, hvor man laver strømmen om, kan give støj. Og støj er medvirkende til, at begrænse effektiviteten i elnettet, så det vil man gerne undgå,” påpeger Kjeld Gade.

”Med vores nyeste energimålere og tilhørende software & services fra Landis+Gyr får forsyningsselskaberne en meget vigtig indsigt i elnettet. De kan f.eks. anvende L+G ’Grid Analytics SW’ parallelt med deres SCADA-løsninger. De får simpelthen en bedre mulighed for at analysere det net, som de er ansvarlige for som forsyningsselskaber. De kan se, om der er støj på et bestemt område i Skanderborg, Valby eller Svendborg og får meget bedre mulighed for at styre og regulere elnettet med de mange data,”.

Alle energimålere fra Landis+Gyr har (i de nyeste versioner) deres eget SIM-kort (NbIoT), der afleverer data direkte ind i forsyningsselskabernes HES/MDM-systemer.

”Hvis nogen vil hacke energisystemet, så kræver det, at de hacker én måler ad gangen. Så denne punkt til punkt-løsning giver en langt højere resistens over for cyberangreb i forhold til andre løsninger, hvor man samler flere målere f.eks. i et radio netværk på samme mast,” siger Kjeld Gade.

Om Landis+Gyr

I over 125 år har Landis+Gyr været førende i branchen for energistyringsløsninger. Med vores avancerede måleinfrastruktur og andre avancerede intelligente net-teknologier har vi hjulpet forsyningsvirksomheder over hele verden med at forbedre drift, beskytte aktiver, sænke driftsomkostninger og levere bedre kundeservice. Med fokus på kvalitet, pålidelighed og innovation kan Landis+Gyrs sortiment af produkter og tjenester hjælpe jer til at gøre det samme og modernisere jeres intelligente net for fremtiden.

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.469