23948sdkhjf

Enighed om retningen har vi, men rammer og faciliteter mangler

Af Jens Roested, CEO (interim), Force Technology

Så lad os da se at komme i gang, sådan lød det igen og igen fra oplægsholderne ved dette års Power-to-X konference. ”Hvordan gør vi Danmark til et Power-to-X foregangsland?”

Særligt to emner dominerede på konferencen; efterlysning af hvem der skal, bør og tør gå forrest og tage risikoen for blandt andet opbygning af en brintinfrastruktur, og hvordan vi sikrer adgang til faciliteter til test og demonstration af teknologi og fuldskalaløsninger.

Det samme billede tegner sig i den erhvervsøkonomiske analyse, "Hvordan gør vi Danmark til et Power-to-X foregangsland?", der blev offentliggjort i december 2023.

Analysen, som FORCE Technology har udarbejdet i fællesskab med Alexandra Instituttet, Dansk Brand og Sikring (DBI) og Teknologisk Institut, giver et meget klart billede af, at de teknologiske udfordringer især relaterer sig til industriens behov for adgang til test- og demonstrationsanlæg i fuld skala. Samtidig peger syv ud af 10 af virksomhederne på at løsningen på de teknologiske udfordringer går gennem adgang til testfaciliteter med mulighed for en uafhængig verifikation og dokumentation.

Udover barrierer i forhold til adgang til grøn strøm både i mængde og til en konkurrencedygtig pris, som har været det store emne siden åben-dør blev til lukket-dør, så peger to ud af tre PtX-virksomheder også på, at en af de mest vitale barrierer er adgang til infrastruktur for transport og lagring af PtX-produkter. Der er derfor et stort behov for, at værdikæden har sikkerhed for, at disse helt afgørende forudsætninger kommer på plads. Vi har det seneste år set flere tilfælde af, hvordan disse usikkerheder har medført forsinkelse for de store investeringsbeslutninger i industrien.

Et fælles kapløb

Både de teknologiske og de samfundsstrukturelle udfordringer er et internationalt anliggende, for brintmarkedet bliver et marked på tværs af grænser og mellem mange lande. Samtidig er det helt afgørende, at de danske PtX-virksomheder kan konkurrere med deres teknologiske løsninger på et internationalt marked.

Vi står langtfra alene med PtX som en del af svaret på omstillingen i vores energisystem. Både i Tyskland og Holland er de i fuld gang med at bygge storskalafaciliteter og investere i den nødvendige infrastruktur. Desuden har begge lande helt aktuelle planer om at investere milliarder af euro i brintinfrastrukturer. Derfor er det af helt afgørende betydning, at vi for alvor kommer ud af starthullerne og får skabt den vished der skal til, så danske virksomheder kan foretage de nødvendige investeringsbeslutninger, og at vi samtidig sørger for adgang til testfaciliteter, så danske virksomheder kan dokumentere deres teknologi i et internationalt marked.

Så når vi både har den brede enighed om, at Danmark har potentialet til at blive et foregangsland i forhold til grøn energi og vi har konkret viden om, hvad virksomhederne mangler for at komme videre, så stemmer jeg i og siger ”lad os da se at komme i gang”. Vi kan, hvis vi vil.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064