23948sdkhjf

Pumpestationens forunderlige rejse gennem Sverige

Desmi og Priess sikrer fjernvarmen i Sandviken nord for Stockholm

To 96 kvadratmeter store plug-and-play-pumpestationer har taget den store rejse fra Herning over Sverige til Gävle.

Her indgår de i den løsning, der skal forsyne Sandviken nord for Stockholm med fjernvarme fra Gävle og Gävle Energi. 

Desmi står som totalleverandør, men montagen af Desmi-pumperne, el, styringsteknik og meget mere er blevet til på Priess District Heatings fabrik i Herning. Her slår den alle rekorder. 

- Det er den hidtil største plug-and-play-pumpestation, vi har været med til at levere, siger Jacob Holdgaard, der er fjernvarme-teknisk chef hos Priess District Heating.

Om løsningen

Hvert teknikhus består af tre moduler, hvor de to på 4 x 10 meter indeholder dels pumpemodulet til fremføring af det varme fjernvarmevand og dels pumpemodulet til returvandet. 

Det tredje modul er 8 x 2 meter og indeholder styringsteknikken. 

Husene og teknikken er monteret på bunde støbt i beton. 

Begge pumpestationer er dimensioneret til DN 400 fjernvarmeledninger. 

Montagen af de 4 x 315 kW Desmi-pumper, el, styringsteknik, isolering osv. er sket hos Priess District Heating på deres fabrik i Herning.

Kilde: Priess District Heating

22 kilometer

Det er Gävle Energi, der har investeret i pumpestationerne, som skal forsyne forbrugerne i Sandviken med fjernvarme fra Gävle. Det omfatter blandt andet etableringen af en 22 km lang ledning, som via to pumpestationer skal transportere det varme vand fra Gävle til Sandviken, og det kolde vand retur.

- Efter svenske forhold er det et ganske stort fjernvarmeprojekt, fortæller Per Erdegren, civilingeniør, projektleder for pumpestationer og ansat i konsulentfirmaet ALSA JD-Gruppen.

Hele projektet, der går under navnet Felix, beløber sig til 450 millioner svenske kroner, hvoraf prisen for pumpestationen udgør 50 millioner svenske kroner. 

Én leverandør

Bygherren Gävle Energi havde fra starten et ønske om at reducere kompleksiteten for projektet og pumpestationenerne. Derfor valgte man at arbejde med én leverandør i stedet for flere forskellige til installation af teknikken og opførelsen af pumpestationerne. 

Samtidig har kombinationen af mobile moduler og pumper også gjort projektet mindre komplekst.

- På denne måde kan man spare tid, og der skal ikke etableres en stor byggeplads. Økonomisk vil det også være en fordel. Vi forventer, at have cirka fem procent sammenlignet med opførelsen af en konventionel pumpestation, siger Per Erdegren.

Kritisk øjeblik

Modulerne er transporteret i to omgange med specialtransport til slutdestinationen mellem Gävle og Sandviken – en rejse på næsten 1.000 km.

Forud for transporten er alle udfordringer blevet vendt og drejet, så alt klappede ved installationen. 

- Det kritiske øjeblik er, når de 40 tons tunge moduler skal løftes på plads på den store sandpude, fortæller Per Erdegren.

Her skal det nemlig vise sig om modulerne præcist passer til de rør, der er ført op af jorden og udgør fjernvarmeledningen.

- Det gjorde de og det tog syv timer at løfte modulerne på plads, beretter Helena Edstöm fra Desmi. 

Unik løsning

Helena Edström glæder sig over samarbejdet med Priess District Heating, fordi de har kunnet levere en unik løsning, som ellers ikke findes på det svenske marked.

- Med plug-and-play pumpestationskonceptet kan vi levere en enestående løsning til en fast pris og til tiden, siger Helena Edström og fortsætter:

- Der er et kæmpepotentiale for denne slags løsninger i Sverige.

Den anskuelse er Per Erdegren enig i.

- Denne løsning med en plug-and-play pumpestation er absolut interessant for andre fjernvarmeanlæg i Sverige, siger Per Erdegren.

Det ypperste

Hos Priess udmærker projektet sig i særdeleshed på ét parameter. 

- Felix-projektet, hvor overskudsvarme fra Gävle konverteres til fjernvarme til gavn for forbrugere i Sandviken, er noget af det ypperste, jeg har deltaget i. Det viser virkelig, hvad vi kan præstere med vores plug-and-play-koncept. Det er modulært og som byggeklodser, der kan sættes sammen i fleksible løsninger. Og da det er plug-and-play, kan vi levere hvor som helst i hele verden, siger Jacob Holdgaard, Priess District Heating.

Pumpestationen skal nu testes, før den tages endeligt i brug i efteråret 2024, hvor den nye fjernvarmeledning er helt klar.

Projektet er dimensioneret til at levere 70-80 MW, som er det maksimale effektbehov, til fjernvarmekunderne i Sandviken

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094